Provincie Overijssel


Hoonhorst is Duurzaam Dorp Overijssel

30 juni 2010

Het dorp Hoonhorst, in de gemeente Dalfsen, is gekozen tot Duurzaam Dorp Overijssel. In een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de 10 duurzame dorpen in Overijssel, kreeg Hoonhorst uit handen van de juryvoorzitter gedeputeerde Theo Rietkerk symbolisch een certificaat uitgereikt met een waarde van 1,5 miljoen euro.

De provincie stelt dit bedrag beschikbaar voor investeringen in duurzaamheid en om de haalbaarheid van duurzame plannen te toetsen. Hierdoor blijft het in Hoonhorst niet bij mooie lannen, maar worden ze ook uitgevoerd.

Originele ideeën

De vakjury, bestaande uit Vera Dalm van Milieucentraal, Herman Hazewinkel van de Regieraad voor de Bouw, Johan Wempe van hogeschool Saxion en gedeputeerde Theo Rietkerk van de provincie Overijssel, was onder de indruk van de vele ideeën van 10 Overijsselse dorpen en wijken om hun eigen gemeenschap duurzamer te maken. "We hebben uiteindelijk gekozen voor Hoonhorst vanwege het draagvlak voor de duurzame plannen onder de inwoners van het dorp en de originele ideeën," aldus gedeputeerde Rietkerk.

Naast ideeën voor duurzame energieopwekking heeft Hoonhorst bijvoorbeeld plannen voor een `materiël-o-theek' voor gezamenlijke aanschaf en gebruik van materieel en ze zorgen er voor dat ook arbeidsongeschikten en beperkt gehandicapten mee kunnen doen met energieprojecten.

Publieksprijs

Naast een prijs van de vakjury, was er ook een publieksprijs. Bijna 5000 inwoners van Overijssel brachten een stem uit op het dorp van hun keuze. Ook onder de inwoners van Overijssel bleek Hoonhorst favoriet. Heeten was een goede tweede. Vera Dalm, directeur van Milieucentraal stelde de aanwezigen daarom voor om de publieksprijs niet aan het Duurzaam Dorp Hoonhorst uit te reiken, maar aan Heeten, zodat er twee prijswinnaars zouden zijn. Dit voorstel werd onder applaus overgenomen door de ruim 100 aanwezigen. Heeten ontvangt een bedrag van 25.000 euro voor investeringen in duurzaamheid.

Kenniskring

De dorpen en wijken die niet in de prijzen zijn gevallen, staan overigens niet met lege handen. Zij nemen deel aan de kenniskring Duurzaam Dorp. Zij leren van de ervaringen van het Duurzaam Dorp en krijgen ondersteuning van de provincie Overijssel en kenniscentrum Saxion voor de uitvoering van hun eigen duurzame plannen. Het project Duurzaam Dorp, met de bijbehorende kenniskring, loopt tot 1 juli 2012. De hoop en de verwachting van de provincie Overijssel is, dat door dit project niet alleen 10 duurzame dorpen of gemeenschappen ontstaan, maar dat door hun kennis en ervaringen heel Overijssel duurzamer wordt.