Provincie Utrecht

Provincie Utrecht adviseert om niet overal te zwemmen

Het warme zomerweer is voor veel mensen een uitnodiging om te gaan zwemmen, pootje te baden of met een bootje het water op te gaan. Het is echter onverstandig om dit in rivieren, kanalen, vijvers en singels in de woonomgeving te doen. Deze plekken kunnen gevaarlijk zijn door obstakels onder water of sterke stromingen. In het water springen vanaf (hoge) bruggen is zeker te gevaarlijk en sterk af te raden.

Het water wordt ook niet gecontroleerd of het voldoet aan zwemwaterkwaliteit en dus misschien niet schoon genoeg om in te zwemmen. Dat komt bijvoorbeeld door vogelpoep of ongedierte of doordat bij hevige regenbuien het riool op de vijvers en singels kan lozen.

Om te zwemmen kunnen mensen voor hun eigen veiligheid beter naar een zwembad of officiële zwemplas gaan. De kwaliteit van het water kan tijdens het zwemseizoen wel snel veranderen. Vooral tijdens langdurige warme perioden. Om die reden laat de provincie het water tijdens het zwemseizoen bij alle officiële zwemplaatsen iedere twee weken onderzoeken. De provincie toetst of het water aan de zwemwaternorm voldoet. Op grond van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden wordt niet alleen de waterkwaliteit beoordeeld, maar worden ook de algemene hygiëne en veiligheid getoetst. Mocht het nodig zijn dan waarschuwt de provincie de zwemmers voor een verslechterde kwaliteit of stelt desnoods een zwemverbod in.

Alle informatie binnen handbereik
De provincie Utrecht geeft in de zwemwaterfolder Zwemmen in open water 2010 informatie over de zwemlocaties waar veilig gezwommen kan worden. De folder is verkrijgbaar bij onder andere VVV's, gemeentehuizen, bibliotheken, recreatieschappen, campings, bungalowparken en jachthavens. In de folder zijn zwemplaatsen in open water opgenomen, waar volgens de provincie veilig gezwommen kan worden. Daarnaast biedt de folder per zwemplaats informatie over de bereikbaarheid, waterdiepte, aanwezige voorzieningen en of er entree moet worden betaald. Ook vindt de lezer in de folder belangrijke tips, zoals het niet duiken in troebel water, het niet zwemmen in de buurt van varende schepen en het constant in het oog houden van kleine kinderen.

De zwemwatertelefoon van de provincie Utrecht, 030 - 258 2158, geeft actuele informatie over de waterkwaliteit. Daarnaast is het ook dit jaar weer mogelijk om op internet de gegevens over de zwemplaatsen te bekijken via www.provincie-utrecht.nl/zwemwater.

Voor persinformatie:
marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 07

Voor algemene vragen:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11