7-jar ige onthult Triceratops schedel

30/06/2010 16:56

Museum Naturalis

Om 15.00 uur vanmiddag onthulde de 7-jarige Fabian een bijzonder object in Naturalis; de schedel van Triceratops horridus. De 'angstaanjagende dinosaurus met driehoornige snuit' is een jaar lang te bezichtigen in het museum.

De onthulling van de Triceratops schedel is als prijs uitgeloofd aan leden van de kinderclub van Naturalis, n-kids. Prijswinnaar Fabian mocht daarom om 15.00 uur heel voorzichtig het doek van de 1.70 meter hoge kop aftrekken. Ruim 80 kinderen vergaapten zich aan de gigantische schedel en stelden hun vragen aan paleontoloog John de Vos.

Triceratops horridus kon negen meter lang, drie meter hoog en dertien ton zwaar worden. De naam betekent: angstaanjagende dinosaurus met driehoornige snuit. Zijn huid was bedekt met schubben waarvan de kleur onbekend is. Hij leefde 68 tot 65 miljoen jaar geleden, een bekend roofdier uit die tijd is Tyrannosaurus rex. Mogelijk beschermde het nekschild van Triceratops tegen beten van deze T-rex waarbij zijn wenkbrauwhoorns en neushoorn als wapens dienden. De schedel in Naturalis is gevonden in Wyoming, Noord-Amerika. Hij is voor meer dan 65% origineel.

Het komende jaar heeft de schedel van Triceratops horridus een prominente plek in het museum, tussen tijdgenoten in de Oerparade van de vaste tentoonstelling. Daar is hij tot juli 2011 te bezichtigen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.ncbnaturalis.nl