Rijksvoorlichtingsdienst

Nederland leidt NAVO vlootverband

In de Egyptische havenstad Safaga nam commandeur Michiel Hijmans vandaag het commando van 'Standing NATO Maritime Group 2' over van de Britse commandeur Steve Chick. De militaire ceremonie vond plaats op het helikopterdek van het nieuwe vlaggenschip van het vlootverband, Hr.Ms. De Zeven Provinciën.

Het komende jaar voert de marineman het bevel over dit NAVO vlootverband, dat onder meer wordt ingezet om piraterij te bestrijden in de Hoorn van Afrika en maritieme operaties uit te voeren in de Middellandse Zee. In zijn toespraak benadrukte commandeur Hijmans: "De Standing NATO Maritime Groups worden naast antipiraterij operaties, ingezet in het Middellandse Zeegebied, de Atlantische Oceaan of waar ze ook ter wereld benodigd zijn. Behalve dat het de goede samenwerking tussen de NAVO landen aantoont, worden ook de banden met bevriende naties versterkt."

Ocean Shield
Morgenochtend vertrekt het vlootverband richting de Hoorn van Afrika voor deelname aan 'Ocean Shield'. Deze maritieme NAVO missie richt zich primair op het terugdringen van piraterij in de Golf van Aden en het Somalisch bassin. Hierbij vindt continu afstemming plaats met de maritieme eenheden van het EU-verband Atalanta, de 'Combined Maritime Taskforce' (CTF-151) en de diverse onafhankelijke marines, waaronder Rusland, China, Japan, Zuid-Korea en India, om de verschillende eenheden zo effectief mogelijk in te zetten. Naast het bestrijden van piraterij, ondersteunen de maritieme eenheden van het NAVO eskader de regionale staten in het ontwikkelen van capaciteit om zelf piraterij te bestrijden.

Categorieën: Internationaal, Openbare orde en veiligheid

Bron: Ministerie van Defensie