Gemeente Oldambt


Winschoter Torenstraat interessant als landelijk studie- object voor jonge ontwerpers en bestuurskundigen

Team Winschoten wint reis naar Berlijn
Woensdag 23 juni jl. was de terugkomdag, van de Stadwerk Ontwerpsessies Openbare Ruimte (OOR) 2010, in Amersfoort. De eerste prijs, een weekend Berlijn, ging naar de studenten uit Winschoten met hun plantontwikkeling voor het stadshart Winschoten.

De Vereniging Stadswerk (OOR), het samenwerkingsverband van Nederlandse gemeentediensten, organiseerde in april een masterclass om jonge vakgenoten te laten ruiken aan de planningspraktijk. De uitdaging was om de uitstraling en het functioneren van de Torenstraat als authentieke winkelstraat te verbeteren. Tijdens de masterclass, waaraan ook Stichting Carillon haar bijdrage heeft geleverd, werd de centrumvisie tegen het licht gehouden en er werd gekeken of er nog nieuwe waardevolle inzichten en aanvullende ideeën mogelijk zijn. OOR is een meerdaags ontwerptraject waarbij studenten architectuur, landschapsinrichting en stedenbouw de kans krijgen aan de slag te gaan met een concrete en actuele opgave.

Een vakbekwame jury heeft zich geboden over alle resultaten. Zij was unaniem in haar oordeel dat het project `The Yellow Ribbon' het winnende concept moest worden. Een tweede plaats was er voor de groep uit Amsterdam met `Hart in Jeruzalem' en als derde is de groep uit Wageningen geëindigd met `Buiten in het binnenveld'.

In een vernieuwde opzet gingen vijf verschillende over het land verdeelde opgaven van start. De studentengroepen werden begeleid door `Young Professionals'. Deze jonge professionals, die voorafgaande aan het traject hiervoor een cursus kregen, staan allen zelf nog aan het begin van hun carrière. In slechts drie dagen tijd stuurden zij aan op een analyse, concept, uitwerking en presentatie en konden zich zo bekwamen in het leiding geven aan een multidisciplinair team. De opdrachtgever, vijf gemeente, hebben met OOR de kans om denk- en verbeeldingskracht van buitenaf in te schakelen om zo tot verrassende nieuwe inzichten te komen. Zij zorgden voor een inspirerende introductie van de opgave. De ontwerpen die gemaakt zijn in de verschillende gemeentes en het juryrapport staan op www.stadswerk.nl/oor.