Rijksvoorlichtingsdienst

Huizinga lanceert canon ruimtelijke ordening

Minister Tineke Huizinga van VROM presenteerde vandaag de Canon van de Ruimtelijke Ordening. De Canon bestaat uit 35 iconen, waaronder het Pieterpad, de Deltawerken, Amsterdam Zuid Berlage en het Stokstraatkwartier in Maastricht. Tastbare plekken, plannen en ruimtelijke concepten die de invloed van de ruimtelijke ordening op het aanzien van Nederland laten zien. Achter onze landschappen, polders en steden schuilt veelal een ruimtelijk ordenende hand.

"De Canon bestaat uit de bouwstenen van Nederland. Het vertelt het verhaal achter een door mensenhanden gemaakt land," aldus Huizinga tijdens de lancering in pakhuis De Zwijger in Amsterdam, "Een goede ruimtelijke ordening is van levensgroot belang. De ruimte in ons land is immers schaars. Het zou jammer zijn als we de groene, weidse gebieden tussen onze steden en dorpen vol laten lopen met lukraak neergezette kantoorparken en bedrijventerreinen." De minister noemde de Canon een bron van trots en inspiratie: "Ik hoop dat de Canon jongeren inspireert tot een carrière in de ruimtelijke ordening. Het is toch een groot voorrecht vorm te mogen geven aan een land waar het fijn wonen en werken is?"

Publieksstemming en vakjury

De Canon is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (Nirov) en het ministerie van VROM Het werk aan de Canon begon in 2008. Experts op het gebied van ruimtelijke ordening hebben 120 potentiële iconen geselecteerd. Via een online-stemming hebben vervolgens 17.000 mensen hun stem uitgebracht. Het Pieterpad kreeg de meeste stemmen (bijna 2.700), gevolgd door onder andere de Nieuwe Hollandse Waterlinie (1.993), het Paleiskwartier in Den Bosch (1.211), Arnhem Malburgen (1.124), de Ecologische Hoofdstructuur (752) en de Deltawerken (542).

De publieksstemming heeft een longlist van 70 iconen opgeleverd. Daaruit is tenslotte door een vakjury onder voorzitterschap van stedenbouwkundige Riek Bakker (bekend van Leidsche Rijn, Kop van Zuid) een definitieve selectie van 35 iconen gemaakt. "Iconen met ieder een eigen verhaal, waarin wetten, regelingen en plannen maar vooral ook mensen een rol spelen. De CanonRO.nl toont het resultaat van hun durf en verbeeldingskracht", aldus de juryvoorzitter.

De jury bestond verder uit: Rein Geurtsen (ontwerper), Maarten Kloos (Architectuurcentrum Amsterdam), Willem Salet (planoloog), Joost Schrijnen (stedenbouwkundige), Kees Vriesman (oud-directeur Staatsbosbeheer) en Jenno Witsen (oud-directeur Rijksplanologische Dienst).

Een volledig overzicht van de 35 iconen en het jury-rapport zijn te vinden op: www.canonro.nl en www.vrom.nl.