Gemeente Oldenzaal


Eikenprocessierups gesignaleerd in Oldenzaal

30 juni 2010

In Oldenzaal is inmiddels op diverse locaties de eikenprocessierups gesignaleerd. Deze plekken zijn gemarkeerd met rood/wit tape. In opdracht van de gemeente Oldenzaal is de firma Vosse-beld gestart met de bestrijding van de rupsen. Als op nieuwe plaatsen eikenprocessierupsen gesignaleerd worden, dan wil de gemeente dit graag weten. Dat kan gemeld worden via het digi-taal loket van de gemeente (oldenzaal.nl/meldpunt) of telefonisch via de meldlijn openbare ruim-te (0541) 58 82 00.

"Het team Buitendienst van de gemeente zal blijvend alert zijn op toename en verspreiding van de pro-cessierups," aldus wethouder Henk Winkelhuis. Bomen waarin de rups is gesignaleerd, worden gemar-keerd door middel van rood/wit tape met de tekst "PAS OP PROCESSIERUPS".

Het advies is om niet in de buurt te komen van deze gemarkeerde bomen. De eikenprocessierups verspreidt brandharen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Deze brandharen veroorzaken jeuk en brandblaren en bij het inademen van de haren kan irritatie ontstaan aan de luchtwegen. De klachten kunnen ook voorkomen bij huisdieren. Als men in aanraking is geweest met de eikenproces-sierups, dan adviseren wij contact op te nemen met de huisarts of GGD.

Melden signalering
Mochten inwoners van Oldenzaal eikenprocessierupsen ontdekken op nog niet gemarkeerde plaatsen, dan is dus het vriendelijke verzoek dit te melden bij de gemeente. Er kan dan actie worden onderno-men om de rupsen te bestrijden. Meldingen kunnen worden gedaan via oldenzaal.nl/meldpunt of via de meldlijn openbare ruimte (0541) 58 82 00. Meer informatie is te vinden op olden-zaal.nl/eikenprocessierups.