Gemeente Oldenzaal


'Code droog' van kracht

30 juni 2010

In verband met de droogte in Twente is vanaf dinsdag 29 juni `Code Droog' van kracht. Dit houdt in dat er geen open vuur meer gestookt mag worden en dat er dus geen gebruik meer kan worden gemaakt van ontheffingen voor het verbranden van takken, landbouwafval en dergelijke. De brandweer is tijdens Code Droog extra alert op bos% en heide branden en daarom wordt vanaf woensdagochtend 30 juni ook een luchtsurveillance gestart.

De brandweer is ten tijde van Code Droog extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt in een bos- of natuurgebied rukt de brandweer extra versterkt uit: er wordt meer materieel en mankracht ingezet. Code Droog is net zo lang van kracht tot de mededeling dat Code Droog is opgeheven. De brandweer doet er dus alles om een bos- en heidebranden te voorkomen, maar vraagt ook de gebruikers van de natuurgebieden om hulp.

Iedereen weet het eigenlijk wel: roken in een droog bos is niet verstandig. Eén weggeschoten sigaret is al genoeg om een groot gebied af te laten branden. Maar ook rommel, zoals een weggegooide fles, kan brand veroorzaken. Als de zon erop schijnt kan het als een vergrootglas werken. Verder kan een auto brandgevaar opleveren. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit,
wordt erg heet. Als u de auto in droog, hoog gras wegzet, kan het gras daardoor in brand vliegen. En verder is barbecueën en een kampvuur maken natuurlijk gezellig, maar het gevaar van brand is daarbij groter dan u misschien denkt.

Vanuit Brandweer Twente dan ook enkele tips om brand in natuurgebieden te voorkomen:
o Let op waar u uw auto neerzet;
o Probeer niet te roken in het natuurgebied, of maak uw sigaret zorgvuldig uit (nat), voordat u hem wegdoet;
o Houdt u zich met barbecueën, kampvuren en het aansteken van vuurkorven aan de afspraken die in de betreffende gemeente gelden.

Nieuwe meetstations
De brandweren van Twente en IJsselland hebben nieuwe meetstations voor de bepaling van de droogte-index in natuurgebieden. De meetgegevens van deze meetstations fungeren als hulpmiddel om te kunnen bepalen of het noodzakelijk is om Code Droog af te kondigen. Eén meetstation staat in Twente, een ander meetstation staat in IJsselland.

Meer informatie over Code Droog is te vinden op www.brandweertwente.nl.