Oranjefonds

Project van de week: Welzijnsbevordering Kern8, Alkmaar

In de wijk Daalmeer zijn relatief weinig voorzieningen voor jongeren. Bij de aanleg is vooral rekening gehouden met jonge kinderen. Een groep enthousiaste jongeren wil nu een skatebaan aanleggen. Samen met de plaatselijke jongerenwerker van Kern8 hebben ze een toekenning gekregen uit het leefbaarheidsbudget. Er is bovendien veel draagvlak vanuit de wijk. Het Oranje Fonds steunt dit initiatief met EUR 20.000,-.

Door de inzet van het ambulant jongerenwerk in Alkmaar is er veel contact met verschillende groepen in diverse wijken. Zo is er in de afgelopen tijd in twee andere wijken een BMX crossbaan gerealiseerd en mogen jongeren een ruimte in het buurthuis gebruiken voor hun activiteiten.

Uit de contacten tussen jongeren en medewerkers van Kern8 blijkt dat de jongeren uit Daalmeer een eigen voorziening missen en sterke behoefte hebben aan een skatebaan. De huidige plek in de wijk waar de jongeren nu skaten stelt niet zo veel voor, wat ervoor zorgt dat jongeren in andere wijken gaan skaten. Dat leidt echter weer tot botsingen met de daar wonende jongeren en omwonenden ervaren hier weer overlast van.

De jongeren hebben goed begrepen dat ze zich flink zullen moeten inzetten voor de realisatie van de Skatebaan en zijn hard bezig om dit op diverse manieren voor elkaar te krijgen. Zo hebben ze samen met de plaatselijke jongerenwerker een aanvraag ingediend en toegekend gekregen vanuit het leefbaarheidsbudget, hebben ze verschillende activiteiten ondernomen om geld in te zamelen (sponsorloop, bemensen van kraampje tijdens een festival, karweitjesactie in de buurt, etc.) en hebben ze een handtekeningenactie gehouden om het draagvlak voor een dergelijk initiatief in de wijk te vergroten.

Kern8 is verantwoordelijk voor het beheer en zal samen met de jongeren, middels opruimacties, er voor zorgen dat de boel netjes en schoon blijft. Verder zal de organisatie in samenwerking met andere partijen voor een aanbod aan activiteiten zorgen. Hier kunnen de jongeren wekelijks gebruik van maken.

Zo draagt de skatebaan, samen met de activiteiten, bij aan meer leefbaarheid in de wijk. Tegelijkertijd biedt het de medewerkers van Kern8 een kans om eventuele probleemsituaties met jongeren tijdig te signaleren.