Rijksoverheid



Nieuwe asielprocedure treedt in werking

Nieuwsbericht | 30-06-2010

Op 1 juli treedt de nieuwe asielprocedure in werking. Door de verbeterde procedure worden asielaanvragen sneller en zorgvuldiger afgehandeld en het aantal herhaalde aanvragen neemt naar verwachting af.

Meer asielzoekers krijgen sneller duidelijkheid over aanvraag

De algemene asielprocedure in het aanmeldcentrum wordt verlengd naar acht dagen. Meer asielaanvragen kunnen daardoor in het aanmeldcentrum worden afgehandeld. Door de verlenging van de algemene asielprocedure stromen naar verwachting minder asielzoekers door naar de verlengde procedure.
In de verlengde asielprocedure worden alleen asielverzoeken behandeld waarover geen beslissing kan worden genomen omdat nader onderzoek nodig is. Omdat in het aanmeldcentrum meer processtappen kunnen worden afgerond, kan de verlengde asielprocedure acht weken worden ingekort.

Asielzoekers krijgen rust- en voorbereidingstermijn

Voor de procedure krijgt de asielzoeker een rust- en voorbereidingstermijn. Daarin kan medisch onderzoek plaatsvinden, de asielzoeker wordt geïdentificeerd en waar mogelijk wordt onderzoek gestart naar documenten die het asielverhaal ondersteunen. Ook wordt bekeken of de asielzoeker ongewenst vreemdeling is, en of hij al een asielaanvraag heeft ingediend in een ander land. Tijdens de rust- en voorbereidingstermijn wordt de asielzoeker door Vluchtelingenwerk en een advocaat voorbereid op de asielprocedure.

Voorkomen van tweede en volgende asielaanvragen

Medische aspecten worden zo vroeg mogelijk in de asielprocedure gesignaleerd. Er wordt naar gestreefd om tweede en volgende aanvragen zoveel mogelijk te voorkomen. De procedure voor tweede en volgende aanvragen wordt verder vereenvoudigd. Daardoor kan zo spoedig mogelijk worden beslist over een tweede of volgende asielaanvraag.

Opvang en terugkeer afgewezen asielzoekers

Als een aanvraag is afgewezen in het aanmeldcentrum krijgt de asielzoeker een vertrektermijn van vier weken. Om te voorkomen dat afgewezen asielzoekers op straat terechtkomen wordt er opvang geboden. Van daaruit kan de afgewezen asielzoeker werken aan zijn vertrek. Ook kunnen afgewezen asielzoekers na afloop van de vertrektermijn gedurende twaalf weken worden geplaatst in vrijheidsbeperkende locaties (zie onderstaande link voor meer informatie) en aanvullend worden begeleid bij hun terugkeer.

Meer informatie


* Centra gericht op terugkeer

Vreemdelingenbewaring

Vanuit de vrijheidsbeperkende locaties kan indien nodig op basis van een individuele afweging worden overgegaan tot vreemdelingenbewaring. Om misbruik en oneigenlijk gebruik van de procedure te voorkomen, kan in voorkomende gevallen aansluitend aan de asielprocedure vreemdelingenbewaring worden toegepast.