GroenLinks


Woensdag 30 juni 2010, 18:10u -
GroenLinks wil verbod op doorvoer clustermunitie

Arjan El Fassed zal vanavond tijdens het Kamerdebat over clustermunitie in de Tweede Kamer ervoor pleiten dat niet alleen het gebruik van clustermunitie wordt verboden, maar ook de doorvoer ervan. De Nederlandse regering staat na jaren van uitstel op het punt het verdrag over clustermunitie goed te keuren. De regering wil geen belemmeringen opwerpen voor de doorvoer, waardoor via Nederland nog steeds clustermunitie terecht kan komen in oorlogen. GroenLinks wil dat de regering doorvoer van clustermunitie opneemt in de ratificatiewetgeving, net als Oostenrijk heeft gedaan.

Arjan El Fassed zal er tijdens het debat ook voor pleiten dat de aangenomen motie van de PvdA en SP over een verbod voor Nederlandse financiële instellingen om te investeren in clustermunitie wordt uitgevoerd door de regering. Tot nu toe heeft de regering deze motie naast zich neergelegd.

Clusterbommen eisen veel burgerslachtoffers, doordat niet-ontplofte bommen achterblijven en bij aanraking alsnog tot ontploffing komen. Kinderen zijn vaak het slachtoffer, ook jaren nadat een oorlog is beëindigd.
Het debat woensdagavond is te volgen via Politiek24 op internet.