De Liberale Mutualiteiten ontmoeten de informateur

30/06/2010 13:37

Landsbond van Liberale Mutualiteiten

Bij zijn informatieronde met de ziekenfondsen nodigde Bart De Wever ook de Liberale Mutualiteiten uit. Dit resulteerde in een goed gesprek met Geert Messiaen, secretaris-generaal van de Landsbond van Liberale Mutualiteiten. Hierbij herhaalde Messiaen dat voor de Liberale Mutualiteiten de ziekteverzekering een onlosmakelijk deel vormt van de Federaal georganiseerde sociale zekerheid .

Solidariteit tussen de regio's is noodzakelijk, maar niet objectief gerechtvaardigde verschillen in consumptiepatroon tussen de regio's moeten worden aangepakt.

Geert Messiaen heeft er nogmaals op gewezen dat in ons land geen sprake is van een coherent gezondheidsbeleid omdat dit meestal wordt gevoerd vanuit een boekhoudersmetnaliteit: de ziekteverzekering moet in ieder geval overeenstemmen met de noden van de bevolking en besparingen mogen niet worden gevoerd ten koste van de patiënt.

Belgen zijn best tevreden over hun nationale gezondheidszorg. De ziekenfondsen zijn veel meer zijn dan een doorgeefluik, hun belang in het sociaal en economische weefsel van onze maatschappij valt niet te onderschatten .

Besparingen zijn nodig, en zeker op het vlak van overconsumptie. Hiervoor heeft Messiaen een lijstje van 12 besparingsmaatregelen aan de informateur bezorgd. In geen van deze 12 is de patiënt de dupe. In ieder geval dienen er meer middelen voorzien te voorzien worden op vlak van preventie.

Een continue evaluatie van het zorgaanbod in Vlaanderen, Wallonië en Brussel is aangewezen.

Belangrijk is dat alle actoren binnen de ziekteverzekering nog meer worden geresponsabiliseerd.

In ieder geval moet de 4,5 % jaargroei zeker behouden blijven om onder meer het hoofd te kunnen bieden aan de onderfinanciering van de ziekenhuizen en de stijging van allerhande kosten ingevolge de langere levensduur. Hiervan kan zelfs een deel in de spaarpot voor het vergrijzingsfonds worden gereserveerd

Voor de Liberale Mutualiteiten dient de ziekteverzekering federaal te blijven. Een coherent gezondheidsbeleid, waarbij slechts één minister bevoegd is voor gezondheidszorgen, in plaats van 12, dringt zich hier op.

Deze standpunten van de Liberale Mutualieiten werden zeer aandachtig door de informateur genoteerd.

Geert Messiaen

Secretaris-generaal

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel