Ingezonden persbericht

Verklaring directeur Amersfoort in C op uitstel aanbesteding Armando Museum

Verklaring directeur Amersfoort in C

30 juni 2010

Amersfoort in C heeft met verbijstering kennis genomen van het collegebesluit tot uitstel van de aanbesteding van het Armando Museum.
Wanneer dat uitstel leidt tot afstel, pleegt het gemeentebestuur woordbreuk.

In oktober is de brand al weer drie jaar gelden. Het geld is beschikbaar om tot herbouw over te gaan.
Amersfoort in C heeft 1.3 miljoen opgehaald om de herbouw museale kwaliteit te geven.
Amersfoort in C heeft ook een hoofdsponsor gevonden voor extra museale activiteiten na herbouw.
Het college stelt dit alles in de waagschaal.
Het collegebesluit betekent, dat:
* Het gapende gat nog langer de binnenstad blijft ontsieren.
* Buurtbewoners, medewerkers en vrijwilligers van het Armando Museum in onzekerheid worden gebracht.
* Werving van sponsoren zal worden stil gelegd.
* De Elleboogkerk wellicht een andere bestemming krijgt (disco, moskee, tapijtenhal?)

Het Armando Museum is een van de bijzondere parels in Amersfoort. Direct na de brand heeft het gemeentebestuur ten overstaan van honderden kunstliefhebbers in een volle Flint beloofd zeker tot herbouw te zullen overgaan.
Op 24 februari jl. hebben het gemeentebestuur, Amersfoort in C en de Armando Stichting overeenstemming bereikt over de aanpak van de herbouw. De wethouder en directeur Amersfoort in C hebben hierover een gezamenlijk persbericht uitgebracht. Ook toen was de noodzaak om 20 miljoen te bezuinigen al bekend.
Het gemeentebestuur wijzigt nu eenzijdig de afgesloten prestatieovereenkomst. Amersfoort in C beschouwt dit als onbehoorlijk bestuur.
Amersfoort in C wil zich niet ontrekken aan bezuinigingen. Dat weet het gemeente- bestuur. Eerder hebben we, uit financiële overwegingen, al afgestoten het Culinair Museum, de Artotheek, het project Levende Historie.

Amersfoort is de afgelopen jaren met stip gestegen op de museale ladder van Nederland. De bereidheid van sponsoren om te investeren in de museale infrastructuur is enorm toegenomen. Het bestuur van Amersfoort in C zal het gemeentebestuur aansprakelijk stellen voor de financiële schade die te voorzien is en waarvoor het bestuur gewaarschuwd heeft.

Armando en Amersfoort horen bij elkaar. Zijn jeugdervaringen in de tweede wereldoorlog in Amersfoort vormen de bron voor zijn levenslange gedrevenheid om met zijn kunst te blijven getuigen van deze tijd.

Noot voor redacties



Ingezonden persbericht