EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl
30 juni 2010

EVO en TLN zien verbetering in afstemming wegbeheerders

Bedrijven hebben ook haalplicht m.b.t. informatie over wegwerkzaamheden

EVO en TLN constateren dat er de afgelopen periode grote winst is geboekt op gebied van coördinatie bij wegwerkzaamheden. Provincies, waterschappen, gemeenten en Rijkswaterstaat stemmen de werkzaamheden nu onderling beter af dan in het verleden. Onder regie van Rijkswaterstaat is in Noord-Holland enige tijd geleden al begonnen met een strakke afstemming van verschillende werkzaamheden en niet vrijblijvende afspraken om de hinder voor de weggebruiker zoveel mogelijk te verminderen.

Dit 'afstemmingsmodel' wordt tot tevredenheid van EVO en TLN inmiddels ook in andere delen van het land toegepast. Bovendien stemmen de wegbeheerders de werkzaamheden goed af met de bedrijfslevenorganisaties

Hinder en vertraging als gevolg van de werkzaamheden valt echter niet te voorkomen. EVO en TLN raden bedrijven dan ook aan om in deze periode extra op de berichtgeving te letten om onnodige hinder en onaangename verrassingen zoals nachtelijke afsluitingen te voorkomen. EVO en TLN vinden het logisch dat Rijkswaterstaat inzet op de zomerperiode, want de economische schade zal in de komende maanden veel lager uitpakken dan wanneer bijvoorbeeld het accent van de werkzaamheden in het najaar wordt neergelegd.

In het verleden zorgde het gebrek aan afstemming tussen de verschillende wegbeheerders voor onnodig veel vertraging. Zo ontstonden er regelmatig files doordat er bijvoorbeeld ook door andere wegbeheerders werd gewerkt op geplande omleidingsroutes of doordat gelijktijdig met grote evenementen in andere regio's op de toeleidende wegen werkzaamheden uitgevoerd werden.