Provincie Noord-Holland
Motie PvdA aangenomen door Provinciale Staten Noord-Holland
Provinciale Staten willen fietsgebruik bevorderen

Provinciale Staten van Noord-Holland willen het fietsgebruik bevorderen. Zij namen maandag 28 juni een motie van de PvdA aan, die vraagt om aanbevelingen die onlangs zijn gedaan naar aanleiding van een onderzoek naar fietsverkeer in Noord-Holland te benutten.

PvdA-statenlid Gohdar Massom: "Fietsen draagt bij aan betere bereikbaarheid van Noord-Holland. Fietsen is gezond, milieuvriendelijk en goedkoop. Wij willen het fietsgebruik dan ook zo veel mogelijk bevorderen."

Uit een modelstudie van Ingenieursbureau DHV blijkt dat als het fietsgebruik toeneemt, dat leidt tot fors minder autogebruik en dus minder milieubelasting. Een toename van het fietsgebruik voor een gemeente als bijvoorbeeld Alkmaar met 10% in 2010 leidt tot een scherpe daling van het aantal autoritten van en naar het stadscentrum met 18%. In de wijken rond het centrum daalt het aantal autoritten met een herkomst of bestemming in deze wijken met 5 tot 9%. De parkeerdruk in het centrum neemt met meer dan 20% af, het aantal verliesuren van een doorsnee automobilist daalt met ongeveer 15% en er worden 11% minder autokilometers in verblijfsgebieden afgelegd.

Massom: "Uit de studie blijkt vooral dat een gedragsverandering nodig is. Wanneer dat lukt kan dat leiden tot aanzienlijk minder autogebruik, en dus ook minder milieuvervuiling. Daarom willen wij kijken of de resultaten van de modelstudie in Noord-Holland benut kunnen worden."

De motie van de PvdA kreeg brede steun in Provinciale Staten. Alleen D66 stemde tegen.

Noot voor redacties