Rabobank Nederland
Rabobank en BeBright presenteren Diagnose 2025

Over de toekomst van de Nederlandse gezondheidszorg

Rabobank en BeBright hebben in het afgelopen jaar in nauwe samenwerking met zo'n 100 experts uit de zorgsector een toekomstverkenning uitgevoerd onder de naam Diagnose 2025. Op basis van deze verkenning zijn 17 trends onderkend; ontwikkelingen die zich voor langere tijd in een duidelijke en bepaalde richting bewegen en grote impact zullen hebben op de toekomst van de gezondheidszorg. Deze gezamenlijke analyse van ontwikkelingen is vastgelegd in het boek Diagnose 2025 geschreven door Philip Idenburg, partner van adviesbureau BeBright en Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg Rabobank Nederland. Diagnose 2025 verschijnt vandaag en bevat, naast de genoemde trends, 3 uitgewerkte scenario's waar de gezondheidszorg zich in 2025 zou kunnen bevinden.

Drie opmerkelijke conclusies uit Diagnose 2025:

De zorgkosten stijgen in komende 15 jaar in ieder geval met 50% naar 101 miljard

De verschillende politieke partijen zijn met plannen gekomen om bezuinigingen in de zorg door te voeren. Het gaat hier om diverse miljarden euro's aan ombuigingen, waarbij per politieke partij verschillen bestaan over omvang en timing. Hoewel de beoogde bezuinigingen indrukwekkend lijken gaan de bezuinigingen voorbij aan de werkelijke financiële uitdaging die de gezondheidszorg te wachten staat. Want in het meest gunstige scenario dat Diagnose 2025 heeft doorgerekend wordt een kostenstijging voorzien van 32 miljard euro van 69 in 2008 naar 101 miljard euro in 2025 (uitgaande dat er hard wordt ingegrepen in het basispakket, de AWBZ en eigen bijdragen aanzienlijk worden verhoogd). Uit Diagnose 2025 blijkt het veel waarschijnlijker is dat de zorgkosten zullen stijgen tot 130 of zelfs 140 miljard euro.

Financierbaarheid van gezondheidszorg komt verder onder druk te staan

Het ontbreken van een duidelijk toekomstperspectief met betrekking tot marktwerking en de invoering van integrale prestatiebekostiging leidt tot hogere risico-opslagen. De invoering van nieuwe kapitaaleisen die toezichthouders opleggen aan banken (Basel III) resulteert naar verwachting in minder beschikbaarheid van kapitaal, terwijl de kapitaalbehoefte in de zorgsector groot is en verder zal toenemen. Deze twee ontwikkelingen zetten de financierbaarheid verder onder druk.

Waardecreatie

De focus van de discussie is sterk gericht op het sturingsmodel, de kosten en kostenbeheersing en gaat daarbij teveel voorbij aan de primaire doelstelling en waarden waar het in de zorg omgaat. Dit heeft geleid tot verbroken verbindingen tussen zorgvrager en zorgprofessionals met het systeem.

Bovenstaande conclusies zijn slechts drie van de belangrijkste observaties van Diagnose 2025. Diagnose 2025 onderkent drie kernonzekerheden: de economie, de politiek en de kostenontwikkelingen. Deze drie zijn onderzocht en worden uitgebreid beschreven. De combinatie van trends en onzekerheden leidt tot drie relevante, plausibele en verassende toekomstscenario's aan de hand waarvan kan worden nagedacht hoe de verschillende spelers in de zorg zich hierop kunnen voorbereiden. Voorbereiden om, ongeacht de politieke, economische, sociaal maatschappelijke of technologische ontwikkelingen, ook in de toekomst het juiste aanbod bij de vraag te kunnen leveren. De scenario's kunnen als basis dienen voor een strategische dialoog zowel binnen organisaties als ook met externe stakeholders.

Euro 69 miljard zijn de totale uitgaven aan zorg in 2008, exclusief de kosten van welzijnszorg en kinderopvang.

For meer informatie: www.diagnose2025.nl