Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


30/6

Promotie

Albert Smeets: 'Clinical aspects of uterine artery embolization'. Promotores zijn prof.dr. W.J.J. van Rooij, hoogleraar Neurovasculaire Interventieradiologie en prof.dr. J.A. Reekers, hoogleraar Radiologie, in het bijzonder de vasculaire diagnostische en interventionele radiologie. Co-promotores zijn dr. P.N.M. Lohle (St. Elizabeth Ziekenhuis, Tilburg) en dr. P.F. Boekkooi (St. Elizabeth Ziekenhuis, Tilburg).
Uterus Embolisatie (UE) is een relatief nieuwe behandelmethode voor vleesbomen. Hij is effectief en veilig en een goed alternatief voor baarmoederverwijdering. De resultaten van de behandeling op langere termijn zijn goed. Ongeveer een kwart van de behandelde vrouwen moet echter aanvullende embolisatie of baarmoederverwijdering ondergaan. Voorspellende factoren daarvoor zijn het uitblijven van verbetering na één jaar en een beperkte afname van het volume van de vleesboom na UE. Een grote vleesboom of de aanwezigheid van een spiraaltje waren contra-indicatoren voor de ingreep. Er is nog onduidelijkheid over het behoud van vruchtbaarheid na UE.
Tijd: 13.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.
Voor meer informatie op het gebied van medisch wetenschappelijk nieuws kunt u contact opnemen met de AMC-wetenschapsvoorlichters Edith Gerritsma, Andrea Hijmans en Marc van den Broek
020 566 2929