Radboud Universiteit Nijmegen


Onverwoestbare rechten (Promotie)

Datum
woensdag 30 juni 2010

Tijd
15:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Promovendus
mevrouw mr. J.B. Spath

Promotors
De heer prof. mr. C.J.H. Jansen, de heer prof. mr. S.C.J.J. Kortmann

Titel promotie
Zaaksvervanging

Beschrijving
Het noodlot slaat toe: de bliksem slaat in en het huis brandt af. Hoofdregel van het burgerlijk recht is dat een (eigendoms)recht dusdanig is verbonden met het huis, dat het recht mee tenietgaat. Gelukkig is de eigenaar verzekerd en krijgt deze in plaats van zijn huis een
schadevergoedingsvordering. Hij is echter niet de enige die opgelucht adem haalt, dat geldt ook voor de betrokken bank. Het hypotheekrecht van bank op het huis verandert namelijk van rechtswege in een pandrecht op de verzekeringsuitkering. Dit is één van de voorbeelden van zaaksvervanging die door Hanneke Spath zijn onderzocht. Ze buigt zich over de vraag waarom in dit geval een uitzondering geldt op de regel dat rechten met het goed mee tenietgaan. Ze laat zien hoe deze transformatie werkt en aan welke eisen moet zijn voldaan. Dit gaat gepaard met een reis dwars door het Burgerlijk recht, van ongerechtvaardigde verrijking tot vertegenwoordiging, en van originaire verkrijgingen tot girale betalingen.

Biografie
Hanneke Spath (Nijmegen, 1978) studeerde beleidswetenschappen en rechten aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2004 begon ze als promovendus bij de sectie burgerlijk recht van diezelfde universiteit, waar ze nog steeds werkzaam is als universitair docent.

Contactpersoon
Wetenschapsredactie

E-mail
media@ru.nl

Telefoon
(024) 361 60 00