Medisch Centrum Alkmaar

nieuws

publicatiedatum: 22 juni 2010

cardioloog Heestermans promoveert

Een snelle toediening van bloedverdunners vermindert de kans op complicaties bij een hartinfarct aanzienlijk. Door al in de ambulance bloedverdunners te geven, kan een hartinfarct zelfs worden voorkomen. Het aantal sterfgevallen na een infarct kan daardoor worden beperkt. Dat blijkt uit onderzoek van MCA-cardioloog Ton Heestermans, dat hij uitvoerde onder 984 hartpatiënten. Heestermans promoveert op 30 juni op zijn onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

betere gezondheid patiëntengroep
Door zo vroeg mogelijk bloedverdunners toe te dienen, blijkt een noodzakelijke dotterbehandeling niet alleen veiliger, maar ook beter te kunnen worden uitgevoerd. Na een jaar bleek de gezondheid van de patiëntengroep beter te zijn: minder sterfte, minder complicaties en meer kwaliteit van leven. Het voordeel geldt voornamelijk voor die gevallen, waarin binnen een uur was gebeld met 112.

trombose voorkomen
Uit zijn onderzoek blijkt verder dat bloedverdunners effectief zijn bij het voorkómen van vroegtijdige trombose van stents die in kransslagaders zijn geplaatst. onderzoek
Heestermans verrichtte zijn onderzoek in Medisch Centrum Alkmaar (MCA), in samenwerking met de Isala Klinieken in Zwolle, het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

contactpersoon: afdeling marketing & communicatie