Ingezonden persbericht


wielerfotO's van
Vanfleteren en poezie

PERSBERICHT juni 2010

Vlaamse overheid toont tentoonstelling WielerSportCultuur met foto's van Stefan Vanfleteren . 30 juni t/m 1 augustus 2010 in de zaal van LP II naast het Nederlands Fotomuseum

Daags voor Le Grand Départ in Rotterdam opent in tentoonstellingsruimte LP II, naast het Nederlands Fotomuseum, de tentoonstelling WielerSportCultuur. Deze bijzondere fototentoonstelling over het fenomeen van de `Flandrien' combineert ruim 60 foto's van de bekende fotograaf Stephan Vanfleteren met poëzie van 25 vooraanstaande Vlaamse en Nederlandse dichters. Originele wielertricots en andere objecten maken de tentoonstelling tevens een must voor elke wielerliefhebber.

Flandrien een wielrenner die een wielerwedstrijd hard maakt door voortdurend te kiezen voor de aanval en te blijven rijden totdat hij oververmoeid de streep bereikt.

Stephan Vanfleteren belicht met zijn camera alle aspecten van het Vlaamse wielerleven en vereeuwigde grote wielericonen als Rik Van Steenbergen, Briek Schotte, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Freddy Maertens, Herman Van Springel, Roger De Vlaeminck, Johan Museeuw en Sven Nys. Het decor voor de meeste foto's zijn de overbekende plekjes in de Vlaamse Ardennen, waar de mooiste verhalen uit de wielergeschiedenis zijn geschreven. Wieler Poëzie Sport Voormalig VRT-sportjournalist Louis De Pelsmaeker maakte deze fototentoonstelling over het fenomeen van de 'Flandrien in de wielersport'. Hij selecteerde eerder gepubliceerde en cultuur nieuwe gedichten van Vlaamse, Nederlandse en Zuid-Afrikaanse auteurs die naadloos In las palmas aansluiten bij de visie van Stephan Vanfleteren op de Flandrien en zelfs een nieuwe dimensie geven aan elke foto. De dichters van wie werken worden getoond, zijn onder anderen Dimitri Verhulst, Tom Lanoye, Hugo Claus, Patrick Cornillie, Freek de Jonge, Rick De Leeuw, Marleen Desmet, Ann Dhaenens en Maurice Geeroms.

De tentoonstelling wordt aangeboden door de Vlaamse vertegenwoordiging in Nederland en in coproductie met LP II en het Nederlands Fotomuseum gerealiseerd.

Entree wijziging
Van 30 juni t/m 1 augustus 2010 hanteert het museum een kleine toeslag op de gebruikelijke tarieven in verband met deze extra tentoonstelling:

Volwassenen: 8,00
Kinderen tot en met 12 jaar en Jaarkaart Nederlands Fotomuseum: gratis CJP, Studenten, SKVR cursistenpas: 4,00
Museumkaart, Rotterdampas, ICOM: 2,00

LET OP
De tentoonstelling is op 2 juli gesloten in verband met de Grand Départ van de Tour de France in Rotterdam. Op 3 en 4 juli is de tentoonstelling gewoon geopend.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .