Ingezonden persbericht


23 juni 2010

PERSBERICHT

Papieren boten Florentijn Hofman voor Schiemond

Ooit voeren honderden boten langs de kade in Schiemond, maar die bedrijvigheid is in de loop der jaren nagenoeg verdwenen. Intussen is kade opgeknapt tot boulevard, waarbij het aangrenzende weidse water opnieuw een uitgelezen plek lijkt om aan te meren. Om de oude havengeschiedenis te herdenken, heeft de deelgemeente Delfshaven het Centrum Beeldende Kunst benaderd, dat op zijn beurt de Rotterdamse kunstenaar Florentijn Hofman vroeg. Hofman heeft vaker grote en brutale ingrepen in de openbare ruimte gemaakt. Voor Schiemond ontwierp hij vijf papieren vouwbootjes die manshoog in kleurrijk staal zijn uitgevoerd. Ze zijn op de kade geplaatst alsof een kind fantaseerde bij dat water en die fantasie als door iets magisch materialiseerde. Op woensdag 30 juni worden de bootjes om 15 uur onthuld aan de Bartel Wiltonkade.

De vijf papieren boten van Florentijn Hofman zijn gemaakt in de voormalige Verolme werf. Alleen hun vorm herinnert aan de bekende vouwbootjes. Het materiaal is hetzelfde staal waar ook echte schepen van gemaakt worden. De vijf boten staan op de Bartel Wiltonkade, nog op de bok en als het ware klaar voor het ruime sop. Ze staan er zoals in het verleden honderden boten te water zijn gelaten toen deze plek nog dé Rotterdamse haven was. De vijf kleurige boten zijn het sluitstuk van de recente opknapbeurt van de boulevard Schiemond, zoals de kade nu ook wel wordt genoemd.

Programma onthulling
U bent van harte welkom op woensdag 30 juni aan de Bartel Wiltonkade,ter hoogte van de Sibajakstraat en de Slamatstraat. Vanaf 14:30 uurverzamelen we op de kade. Om15:00 uur start een introductie door Marjolijn van der Meijden, projectleider bij het CBK gevolgd door het openingswoord van Karen Bebelaar, portefeuillehouder kunst & cultuur van de deelgemeente Delfshaven.

Tot 17:00 uur kunt u genieten van zeemansliederen, vertolkt door het Shantykoor Rotterdam. De regie is in handen van Mischa van Teeffelen. Zij zorgt voor kleine theatrale verrassingen.