Ingezonden persbericht


persbericht 25 juni 2010

Herdenking moord op Congoleze mensenrechtenactivist Floribert Chabeya

30 juni 1960 - 30 juni 2010. De Democratische Republiek Congo gaat op 30 juni 2010 de 50ste verjaardag vieren van haar toetreding tot de internationale soevereiniteit.

Hoewel Congo zich in een dramatische situatie bevindt zal deze verjaardag dat de gehele Congoleze bevolking zowel in het land zelf als in het buitenland kwistig wilde vieren, helaas gevierd worden onder tandengeknars en tranen vanwege de moord door de veiligheidsdienst van de staatspolitie op een bekende activist en verdediger van de mensenrechten, Floribert Chabeya. Deze voorzitter van de ONG «la Voix des Sans-Voix» werd op maandag 31 mei 2010 vermoord in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo.

Om klaarheid te brengen in de omstandigheden van deze gevoelige situatie en om de publieke opinie bewust te maken van het vraagstuk van de mensenrechten in de Democratische Republiek Congo organiseren wij een persconferentie op woensdag 30 juni in Amsterdam. Deze persconferentie zal tevens gelegenheid geven om een beeld te krijgen van het geheel van de schending van mensenrechten in Congo zoals verkrachtingen, willekeurige aanhoudingen, ontvoeringen, vergiftigingen en de moordaanslagen op mensen die een andere mening hebben dan de machthebbers.

In dit kader willen wij de pers en alle geïnteresseerde mensen uitnodigen om deel te nemen aan de conferentie die zal worden verzorgd door Emmanuel Mbolela, coördinator van de Organisatie van Afrikaanse Vluchtelingen en Asielzoekers in Nederland.

Datum: woensdag 30 juni 2010
Locatie: Plantage Doklaan 12 te Amsterdam
Tijd: 17 uur