Student dupe van verkiezingsuitslag


UTRECHT, 20100630 -- Ruim 90% van de Nederlandse studenten is het niet eens met de eventuele verandering van de studiefinanciering. Dit is gebleken uit een representatief onderzoek van uitzendbureau UitzendKrachtig en Enquête Compagnie onder meer dan 800 studenten. Studenten zijn zich ervan bewust dat het afronden van een studie erg belangrijk is in een kennisland zoals Nederland. Echter 25 procent van de studenten geeft aan te stoppen met studeren als de studiefinanciering wordt omgezet in een sociaal leenstelsel.

Toekomstperspectief
De studenten zijn bang dat studeren alleen nog mogelijk wordt voor de welvarende gezinnen. Negen van de tien studenten geeft aan dat een eventuele afschaffing van de basisbeurs op langere termijn zelfs schadelijk kan zijn voor Nederland. Hierdoor zal de kloof tussen arm en rijk binnen Nederland op termijn worden vergroot.

Politiek
De uitslag van de afgelopen verkiezingen is dan ook slecht nieuws voor de basisbeurs. De twee grootste partijen van Nederland, de VVD en PvdA, zijn beiden voor afschaffing van de basisbeurs. De informateur Uri Rosenthal zoekt naar de mogelijkheid om een Paars Plus kabinet te formeren. De partijen binnen Paars Plus; VVD, PvdA, D66 en Groenlinks zijn allen voor een sociaal leenstelsel. Bij het vormen van een dergelijk kabinet zal de basisbeurs dan naar alle waarschijnlijkheid verdwijnen.

Compensatie
Om deze financiële tekortkoming op te vullen zullen de studenten maatregelen moeten gaan treffen. De helft van de studenten geeft aan de lening te gebruiken die door de overheid wordt aangeboden. De student vreest om met deze lening te blijven zitten. Ruim 80 procent van de studenten die de lening niet gaan gebruiken, geven aan meer te moeten gaan werken. Deze groep ziet werken bij een uitzendbureau als dé ideale oplossing voor dit probleem.





Ingezonden persbericht