Gemeente Lopik

Raadsbesluit: Begrotingsuitgangspunten 2011-2014 vastgesteld

De raad heeft op 28 juni 2010 de nota Begrotingsuitgangspunten 2011-2014 vastgesteld. Het college moet een concept programmabegroting 2011-2014 met bijbehorend dekkingsplan opstellen, gebaseerd op de geformuleerde begrotingsuitgangspunten. In deze programmabegroting moeten ombuigingsvoorstellen zijn opgenomen voor in totaal EUR 2 miljoen structureel. Uit deze voorstellen zal de raad op 2 november 2010 keuzes maken voor in totaal EUR 1 miljoen aan structurele bezuinigingen.

De gemeente streeft naar een duurzaam financieel evenwicht. Dit betekent dat in financieel opzicht niet alle wensen te realiseren zijn. Leges/heffingen dienen kostendekkend te zijn en met een eventuele verhoging van de gemeentelijke belastingen wordt terughoudend omgegaan.

Voor bestaand beleid en subsidieverstrekking wordt de nullijn gehanteerd. De lasten van bestaand beleid worden niet geïndexeerd. Van leveranciers van producten of diensten wordt verwacht dat zij goedkoper of hooguit tegen gelijke kosten als in 2010 leveren. Er wordt geen nieuw beleid ontwikkeld tenzij hiervoor oud beleid wordt ingeleverd.

In december 2009 heeft de gemeente Lopik samen met alle Utrechtse gemeenten de gemeenschappelijke regelingen verzocht vanaf 2011 vijf procent te bezuinigen ten opzichte van de begroting 2010.

De voorstellen voor de structurele bezuinigingen zijn gebaseerd op het bijstellen van ambities, het uitstellen of vertragen van huidig beleid en versobering van de personeelskosten. Wanneer dit onvoldoende blijkt, wordt onderzoek gedaan naar verlaging van het weerstandsvermogen en verlaagde rentetoerekening. Daarna zijn eventuele bezuinigen op bestaande voorzieningen aan de orde. Pas als deze stappen niet leiden tot het vereiste te bezuinigen bedrag, zal een eventuele lastenverhoging voor inwoners worden bekeken.

Met het vaststellen van de begrotingsuitgangspunten geeft de raad de benodigde richting aan het proces van opstellen van de concept programmabegroting 2011-2014, die op 2 november 2010 door de raad zal worden behandeld.