Gemeente Oirschot

Landschapsambassadeurs stimuleren bloeiende graanveldjes

Â

In het afgelopen voorjaar kreeg wethouder Piet Machielsen een zak met vijftien kilo zaden van bloeiende kruiden en granen overhandigd door landschapsambassadeur Loek Hilligers. Op vrijdag 25 juni zijn nabij het gildeterrein aan de Wintelresedijk de resultaten van het inzaaien van dit zadenmengsel bewonderd.

Â

De landschapsambassadeurs maken zich sterk voor een betere leefomgeving. Omdat 2010 het jaar van de Biodiversiteit is, hebben de landschapsambassadeurs alle wethouders van de zeven Kempengemeenten vijftien kilo zaden van granen en bloeiende kruiden gegeven. Dit initiatief is een stimulans voor de uitvoering van en past uitstekend binnen het actieplan Biodiversiteit van de gemeente dat vanaf halverwege 2009 van start is gegaan.

Â

Het Biodiversiteitactieplan bestaat uit negen deelprojecten. De uitvoering van het actieplan wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie. Eén van de deelprojecten is het inzaaien van veldjes met een bloemrijk graanmengsel. Hiermee krijgen diverse vlinders, bijen en vogels nieuwe kansen en wordt de Oirschotse biodiversiteit vergroot. Het zadenmengsel heet het âBrabants Landschap natuurmengselâ en bestaat uit de volgende twaalf soorten: haver, vlas, boekweit, tarwe, maïs, gele lupinen, facelia, bladrammenas, gele mosterd, vogelwikke, komkommerkruid en mergkool. Het Brabants Landschap natuurmengsel is in totaal 4 hectare ingezaaid op diverse velden van Waterschap De Dommel, parochie Sint Petrus en gemeente Oirschot. Meer informatie over het Biodiversiteit actieplan gemeente Oirschot kunt u vinden op www.oirschot.nl onder Inwoners -> Groen & Natuur -> Countdown 2010.

Â

Bent u nieuwsgierig hoe de graanveldjes eruit zien? Of wilt u weten welke vogelsoorten hiervan profiteren? Fiets of wandel dan eens langs deze velden. U kunt ze vinden aan de Wintelresedijk, Brinksdijk, Schepersweg, Achterbundersedijk, Beverdonksedijk, op evenemententerrein achter Sleebos, nabij de Heilige Eik, het schouwpad langs het omleidingskanaal ter hoogte van Groenewoudsedijk, langs het Wilhelminakanaal nabij de Groenewoudsebrug en nabij de watermolen in Spoordonk. Een tip: neem uw verrekijker of fototoestel mee!