Gemeente Lopik

Raadsbesluit: Rapport rekenkamercommissie 'Subsidiebeleid in de gemeente Lopik'

De raad onderschrijft de in het rapport opgenomen conclusies en aanbevelingen en heeft het college op 28 juni 2010 opdracht gegeven de gedane aanbevelingen te vertalen in het gemeentelijke subsidiebeleid.

Op verzoek van de raden van de gemeenten Lopik, Montfoort en Oudewater heeft de rekenkamercommissie Triangel het subsidiebeleid in de drie gemeenten onderzocht. De rekenkamercommissie heeft daarbij gebruik gemaakt van bureau KplusV. De subsidieverordening Welzijn is geëvalueerd en er is onderzoek gedaan naar de subsidieverstrekking aan de bibliotheek en de Stichting Samenlevingsopbouw Lopik (SSL).

Men is in het algemeen tevreden over het subsidiebeleid en dat er weinig klachten van aanvragers worden ontvangen. In de gemeente Lopik wordt onvoldoende verband gelegd tussen inhoudelijke beleidsdoelstellingen en het subsidiebeleid. In de subsidietoekenningen en beschikkingen komt niet goed tot uitdrukking dat de subsidieontvanger door het verrichten van activiteiten eraan meewerkt dat de beleidsdoelen van de raad tot stand komen.

De raad heeft een controlerende taak op hoofdlijnen, terwijl het college uitvoering geeft aan het subsidiebeleid. Daardoor heeft de raad beperkt zicht op de verstrekking van individuele subsidies.

Het productenboek van SSL biedt een goede basis om beleidskeuzes te maken.

De rekenkamercommissie beveelt aan de `beleidsgestuurde contactfinanciering' als houvast te gebruiken voor het inrichten van het subsidieproces. Daarnaast wordt aanbevolen met de subsidievragende organisaties een gesprek te houden, waarbij kan worden besproken hoe het verband tussen gemeentelijke beleidsdoelen en het resultaat van de te verrichten activiteiten kan worden versterkt. Daarbij kan tevens de tussentijdse informatie worden verbeterd