Bureau Veritas koopt Inspectorate voor 450 miljoen pond

30/06/2010 08:00

Bureau Veritas

Bureau Veritas koopt Inspectorate:

een belangrijke stap voorwaarts in de strategie om mondiaal marktleider te worden

Neuilly-sur-Seine, Frankrijk, 30 juni 2010 - Bureau Veritas kondigt aan dat het een overeenkomst heeft getekend met het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijf Inspico, waarvan het meerderheidsbelang in handen is van de private equity-firma 3i en waarvan de fondsen worden beheerd door 3i, ten einde Inspico's dochterbedrijf Inspectorate te kopen voor 450 miljoen pond. Naar verwachting wordt de transactie voltooid tijdens het derde kwartaal van 2010, na goedkeuring door de relevante mededingingsautoriteiten.


- Een transactie die Bureau Veritas in de top drie plaatst van wereldleiders op gebied van het testen en inspecteren van grondstoffen, een wereldwijde markt met een potentieel dat op meer dan EUR 5 miljard wordt geschat, met veelbelovende groeimogelijkheden.


- Elkaar zeer goed aanvullende activiteiten en geografische netwerken, die de aanwezigheid van Bureau Veritas in economieën met hoge groei versterken.


- Een transactie die de inkomsten per aandeel vanaf het eerste jaar verbetert, met veel ruimte voor toekomstige groei en margeverbetering.

De aanschaf van Inspectorate is een doorslaggevende stap voorwaarts voor Bureau Veritas, dat hierdoor een van de wereldleiders wordt op gebied van het testen en inspecteren van grondstoffen. Deze aanschaf geeft de Groep een nieuwe dimensie, met een verdubbeling van de grootte van haar laboratoriumnetwerk en het de grootste verscheidenheid aan diensten op gebied van conformiteitsbeoordeling: Industrie, bouw, zeevaart, consumentenproducten, grondstoffen, systeemcertificatie, in-service-inspectie en -verificatie en overheidsdiensten. Na deze aankoop heeft de Groep 46.000 mensen in dienst in meer dan 140 landen, met een omzet van ongeveer EUR 3 miljard.

Frank Piedelièvre, Chairman en CEO van Bureau Veritas, verklaarde: "Deze aankoop is een unieke kans voor Bureau Veritas. Behalve haar toonaangevende positie in onze zeven kernactiviteiten, krijgt Bureau Veritas nu een kritieke grootte in de zeer veelbelovende markt voor het testen en inspecteren van producten, waarin de Groep nu een belangrijke speler gaat worden. Door een bedrijf met de kwaliteit en reputatie van Inspectorate in onze organisatie te integreren, breiden we ons zakelijke portfolio uit en versterken we ons internationale netwerk in de VS en de meeste opkomende economieën. Dit is een belangrijke strategische stap voor de Groep."

Neil Hopkins, CEO van Inspectorate, gaf het volgende commentaar: "We bundelen met genoegen onze krachten met een wereldwijd toonaangevend bedrijf dat een begrip is in de bedrijfstak. Bureau Veritas is de ideale partner voor het versnellen van onze ontwikkeling, dankzij de kracht van haar netwerk en haar complementaire technische expertise."

EEN STRATEGISCHE MARKT MET ROBUUSTE GROEIVOORUITZICHTEN

Inspectorate behoort wereldwijd tot de leiders op gebied van het testen en inspecteren van grondstoffen. De markt beslaat een wijde range van inspectie- en laboratoriumtestdiensten voor olie en petrochemische producten, metalen, mineralen en landbouwproducten die bestemd zijn voor grote, wereldwijde accounts in deze bedrijfstakken (producenten, handelaars, importeurs en exporteurs). Deze diensten beslaan de volledige waardeketen van producten, van exploratie en productie (upstream) tot transport en handel, transformatie en distributie (downstream).

De markt voor het testen en inspecteren van producten, momenteel geschat op een potentiële waarde van EUR 5 miljard wereldwijd, wordt geschraagd door de toenemende globalisering op het gebied van de handel in grondstoffen alsmede de toenemende vereisten van opkomende naties, striktere regulering en een trend bij klanten om hun laboratoria uit te besteden. De markt heeft maar heel weinig spelers die wereldwijd actief zijn - waaronder Inspectorate - en profiteert van de hoge drempel voor deelname vanwege de vereisten voor een wereldwijd netwerk van erkende laboratoria, onberispelijke technische know how en een uitstekende reputatie bij de grote spelers in de grondstoffensector.

INSPECTORATE, EEN VAN DE MONDIALE LEIDERS OP HET GEBIED VAN HET TESTEN EN INSPECTEREN VAN GRONDSTOFFEN

De bedrijfsvoering van Inspectorate is georganiseerd in lijn met de drie belangrijke marktsegmenten waarin het bedrijf een wereldwijd toonaangevende positie heeft:

Olie en petrochemicaliën (59% van de omzet van 2009, nr. 2 in de VS).

Metalen en mineralen (26% van de omzet van 2009, wereldwijd nr. 2 in bedrijfsdiensten).

Landbouwproducten en overige goederen (15%, wereldwijd nr. 3).

Gedurende de afgelopen jaren heeft Inspectorate een hoge omzetgroei gemeld en de omzet is sinds 2006 verdubbeld. In 2009 wist het bedrijf zich ondanks de lastige economische omstandigheden goed overeind te houden, met een organische groei van 7% waarmee de omzet toenam tot (tt)246 miljoen (EUR 280 miljoen). Inspectorate is opgericht in 1885 en heeft haar hoofdkwartier in Witham in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf beschikt over een uitgebreid wereldwijd netwerk dat 150 laboratoria in 60 landen omvat en dat meer dan 7.000 mensen in dienst heeft.

EEN NIEUWE FASE IN DE LEIDERSCHAPSTRATEGIE VAN BUREAU VERITAS

De aankoop van Inspectorate voldoet aan drie strategische doelen voor Bureau Veritas:

Het plaatst Bureau Veritas bij de top drie van wereldwijde spelers in een snelgroeiende markt, die diensten verricht voor belangrijke wereldwijde accounts en die extra mogelijkheden biedt op gebied van zowel organische en externe groei.

Het stelt de Groep in staat door te gaan met de diversificatie van het bedrijfsportfolio door het penetreren van het marktsegment voor olie en petrochemische producten en door het uitbreiden van haar positie op de mineralenmarkt.

De activiteiten van Bureau Veritas in dit segment (opgebouwd via een reeks aankopen sinds 2007) zijn voornamelijk gericht op upstream (exploratie en productie) in een beperkt aantal landen (waaronder Australië, Zuid-Afrika, Chili en Brazilië) terwijl de diensten van Inspectorate meer downstream liggen, met name in de internationale handel, met een uitgebreidere internationale footprint.

Het consolideert het internationale netwerk van de Groep in landen waarin Bureau Veritas nog geen kritieke massa had, met name in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, terwijl het haar aanwezigheid aanzienlijk opkrikt in snelgroeiende regio's (zoals Rusland, India, Latijns-Amerika, China, Zuidoost-Azië, Centraal Azië en het Midden-Oosten) waar Inspectorate ongeveer 45% van haar omzet realiseert.

De ervaring en het netwerk van Bureau Veritas zullen de ontwikkeling van Inspectorate aanzienlijk helpen versnellen, met name door het uitbreiden van de technische expertise van Inspectorate over het hele geografische netwerk van de Groep, door het openen van nieuwe laboratoria en belangrijke regio's en door het vergroten van haar serviceaanbod.

Naast deze inkomstensynergieën, wordt synergie verwacht uit verbeterde bedrijfsefficiëntie door het samenvoegen van de twee organisaties, in het bijzonder via het optimaliseren van backoffice-functies, IT-investeringen, inkoop en in kantoren en laboratoria.

EEN POSITIEVE FINANCIELE IMPACT VOOR DE GROEP

De transactie, die een aankoopprijs van (tt)450 miljoen vertegenwoordigt, wordt gefinancierd via bestaande en nieuwe kredieten. Na de aankoop is de nettoschuld van Bureau Veritas op ongeveer 2x EBITDA gesteld, ruim onder de bankovereenkomsten van de Groep.

De operatie zal een groei-invloed hebben op de inkomsten over 2010 (een impact van ongeveer 3% over heel 2010 en 4% over 2011, exclusief synergieën). Gezien de groeimogelijkheden en het potentieel voor margeverbetering wordt verwacht dat de operatie significante waarde schept voor de aandeelhouders van Bureau Veritas. Het doel voor het midden van de periode bestaat hierbij uit het in een lijn brengen van de bedrijfsmarges van Inspectorate en Bureau Veritas.

BUREAU VERITAS

Bureau Veritas is 's werelds op één na grootste groep op het gebied van conformiteitsbeoordelings- en certificatiediensten. De Groep, opgericht in 1828, heeft meer dan 39.000 medewerkers in dienst in 900 kantoren en 180 laboratoria in 140 landen. Bureau Veritas helpt haar 370.000 klanten wereldwijd bij het verbeteren van hun prestaties door het aanbieden van diensten en innovatieve oplossingen om ervoor te zorgen dat hun activa, producten, infrastructuur en managementsystemen voldoen aan alle normen en regelgeving op gebied van kwaliteit, gezondheid & veiligheid, milieu en maatschappelijke verantwoordelijkheid/maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Bureau Veritas is sinds 24 oktober 2007 genoteerd aan de Euronext Parijs (Compartiment A, code ISIN FR 0006174348, aandeelsymbool: BVI).www.bureauveritas.com.

Dit persbericht bevat vooruitblikkende verklaringen die zijn gebaseerd op huidige plannen en prognoses van het management van Bureau Veritas. Dergelijke vooruitblikkende verklaringen zijn inherent gevoelig voor een aantal risico- en onzekerheidsfactoren zoals degenen die beschreven zijn in de documenten die door Bureau Veritas zijn gedeponeerd via de Autorité des marchés financiers (registratiedocument) en die ertoe kunnen leiden dat feitelijke resultaten afwijken van de plannen, doelen en verwachtingen die in dergelijke vooruitblikkende verklaringen zijn geuit. Dergelijke vooruitblikkende verklaringen spreken alleen per de datum waarop deze zijn geuit en Bureau Veritas aanvaardt geen verplichting deze bij te werken of te herzien, hetzij op basis van nieuwe informatie, hetzij als gevolg van toekomstige gebeurtenissen, hetzij vanwege enige andere reden.





http://www.bureauveritas.com