Den Haag eerste JOGG stad!

30/06/2010 08:00

Convenant Gezond Gewicht

Gezonde jongeren speerpunt Den Haag

Wethouder Rabin Baldewsingh en Paul Rosenmöller ondertekenen op woensdag 30 juni om 13.00 uur samen de intentieverklaring voor Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Hiermee is Den Haag de eerste grote stad die de JOGG-aanpak gaat hanteren in de strijd tegen overgewicht. Eerder dit jaar ondertekende de Gemeente Zwolle ook de intentieverklaring voor JOGG.

Dhr. Rosenmöller is voorzitter van de stuurgroep Convenant Gezond Gewicht en pleitbezorger voor JOGG. Rosenmöller:"Over 5 jaar zal de JOGG aanpak in 75 gemeenten ingevoerd zijn. We willen dat de Nederlandse jeugd de gezondste van Europa wordt."

Doel van de JOGG aanpak is een gezonde leefstijl te bevorderen, met name voor jongeren. Overgewicht op jonge leeftijd kan veel nadelige gevolgen voor de gezondheid veroorzaken wanneer mensen ouder zijn.

Focus op de krachtwijken

Vooral in krachtwijken is overgewicht onder jongeren een belangrijk speerpunt. Door een gebrek aan kennis over gezonde voeding en te weinig beweging komt overgewicht onder jongeren hier veel voor. Het bereiken van een gezond gewicht is ook nu al in Den Haag een belangrijk speerpunt. Haagse kinderen worden gedurende hun hele basisschool periode jaarlijks gemeten en gewogen. Den Haag is één van de weinige gemeenten in Nederland die dat doet. Door deze feitelijke kennis te koppelen aan de inzichten die JOGG met zich meebrengt, wordt de Haagse jeugd nog gezonder.

JOGG

JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Deze aanpak kenmerkt zich door het bundelen van de krachten in een gemeente, zoals het uitvoeren van allerlei activiteiten in de wijk, op de school of in het gezin. In de JOGG aanpak staan vijf pijlers centraal:


- Bestuurlijk draagvlak: voorwaarde voor succes is dat het programma in diverse beleidsterreinen zichtbaar moet zijn voor de inwoners van Den Haag.


- Sociale Marketing: het gedrag op het gebied van beweging en voeding van de jeugd positief beïnvloeden. Het toepassen van marketing voor gezondheidsbeleid is nieuw.


- Publieke - en private samenwerking: doel hiervan is ondernemers te verbinden aan gezonde producten en leefstijl.


- Onderzoek: best practices uit onderzoeken worden door de GGD vertaald naar nieuwe acties in de wijk.


- Zorg en Preventie: de GGD, de JGZ, Haagse basisscholen, huisartsen, diëtisten, fysiotherapeuten, de Haagse Hogeschool en de obesitas-poli van het Juliana Kinderziekenhuis werken samen om de verwijsketen in de gemeente te optimaliseren zodat de kinderen de juiste zorg krijgen en uitval gedurende het zorgtraject wordt geminimaliseerd.

JOGG is de Nederlandse variant van het Franse EPODE, dat al jaren zeer succesvol is. Het Convenant Gezond Gewicht ondersteunt de gemeenten bij het invoeren van deze aanpak. Door de samenwerking met JOGG kan de gemeente de vijf pijlers verder uitwerken en verstevigen zodat gezond gewicht en een gezonde leefstijl in heel Den Haag wordt uitgedragen.

Ondertekening intentieverklaring JOGG

Woensdag 30 juni 13.00 uur

Felicitatieruimte trouwzaal Stadhuis Den Haag

Bezoekadres: Spui 70





http://www.jongerenopgezondgewicht.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,