Socialistische Partij Rotterdam

SP Rotterdam: geen eurocent minder voor armoedebestrijding

29-06-2010 * In de Kaderbrief 2010, die vandaag wordt besproken in de gemeenteraad, worden bezuinigen aangekondigd op het gebied van Volksgezondheid, Jeugd en Welzijn. Dit kan gevolgen hebben voor de Bijzondere Bijstand. De SP wil echter dat er geen eurocent wordt bezuinigd op armoedebestrijding.

Vandaag bespreekt de gemeenteraad de Kaderbrief voor 2010. In de brief wordt gerept van 31,5 miljoen euro bezuinigingen tot 2015 op het gebied van Volksgezondheid, Jeugd en Welzijn. Deze bezuinigingen kunnen gevolgen hebben voor de Bijzondere Bijstand. De SP wil voorkomen dat Rotterdammers met een laag inkomen straks in de knel komen als zij voor onvoorziene kosten komen te staan. SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn: "Door de crisis zal er eerder méér dan minder geld nodig zijn om deze mensen te behoeden voor echte armoede. Ik voorzie dat er dus juist geld extra nodig zal zijn voor Bijzondere Bijstand."

Het is niet uitgesloten dat het nieuwe kabinet hier bovenop óók gaat bezuinigen op de middelen die gemeentes tot hun beschikking hebben voor het bestrijden van armoede. Met name voor kinderen leidt armoede tot sociale uitsluiting, bijvoorbeeld omdat er in het gezin geen geld is om het kind naar een sportclub te sturen. De Kleijn: "We moeten voorkomen dat kinderen een valse start maken en de dupe worden van de bezuinigen."