Socialistische Partij Rotterdam

SP Rotterdam: laat onuitzetbaren zelf de kost verdienen

29-06-2010 * De SP wil dat de gemeente Rotterdam een pilot start om een beperkte groep mensen die illegaal in de stad verblijven legaal werk te kunnen laten verrichten. Het gaat dan om mensen van wie onomstotelijk vaststaat dat ze niet kunnen terugkeren naar het land van herkomst.

In Rotterdam wonen naar schatting zo'n tienduizend mensen zonder papieren. Een deel van deze mensen kan niet terugkeren naar het land van herkomst. Om in hun onderhoud te voorzien zijn ze volledig op zichzelf aangewezen: vaak doen ze illegaal werk. Werk dat onderbetaald, vies of gevaarlijk is. SP-raadslid Josine Strörmann: "Deze mensen kunnen niet weg, dus ze blijven in Rotterdam. Dan moeten we ze ook perspectief bieden in onze stad."

Mensen die wel willen terugkeren, maar technisch niet kunnen, worden in Nederland hard aangepakt. Zij zouden aanspraak moeten kunnen maken op een verblijfsvergunning op grond van het 'buiten schuld'-criterium. In de praktijk wordt de vergunning echter zelden toegekend. SP-Europarlementariër Dennis de Jong stelde - onder andere hierover - onlangs vragen in het Europees parlement. Hij wil dat Nederland op de vingers wordt getikt. Strörmann sluit zich hierbij aan: "Je kan deze mensen oppakken, vastzetten, weer loslaten en weer vastzetten in vreemdelingendetentie, maar daar schiet niemand wat mee op, de persoon in kwestie het minst. Laten we dit probleem praktisch oplossen."

Update: De motie die opriep deze pilot te starten werd verworpen.