Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 30 juni 2010

Pas op de plaats aanbesteding herbouw Elleboogkerk door bezuinigingsdiscussie

Dit najaar moet de gemeente Amersfoort moeilijke besluiten nemen over de bezuinigingen van 20 miljoen euro op de gemeentebegroting. Ook op het gebied van cultuur zullen keuzes gemaakt moeten worden. Om alle bezuinigingsopties open te houden wordt daarom een pas op de plaats gemaakt voor aanbesteding van de herbouw van de Elleboogkerk voor het Armando Museum.

Dat heeft het college van B en W dinsdag 29 juni besloten. "Het besluit om de aanbesteding voor de herbouw van de Elleboogkerk uit te stellen is onvermijdelijk, om ervoor te zorgen dat we in het najaar van 2010 werkelijk alle bezuinigingsopties tegen het licht kunnen houden", zegt wethouder Mirjam Barendregt (Cultuur).

Brand
In 2007 werd de Elleboogkerk met daarin het Armando Museum door brand verwoest. Een jaar later werd een herstelplan ontwikkeld voor de herbouw. Voor het bedrag van 4,5 miljoen (de uitkering van de verzekeraar) kan de kerk worden herbouwd. De exploitant van het museum (stichting Amersfoort in C) heeft daarnaast geld ingezameld om aanvullende voorzieningen voor het optimaal gebruik als museum mogelijk te maken. In het kader van een Europese aanbesteding zouden vijf aannemers om een offerte worden gevraagd.

Bezuinigingen
Inmiddels is duidelijk dat het gemeentebestuur 20 miljoen euro moet bezuinigen. Daarom worden de komende maanden alle beleidsterreinen kritisch doorgelicht. "We ontkomen er niet aan om ook het museumaanbod in Amersfoort ter discussie te stellen. Als we nu zouden besluiten de aanbesteding te starten nemen we een voorschot op de uitkomsten van de toekomstige besluiten. Dat kunnen we niet voor onze rekening nemen", zegt Barendregt.

Advies en participatie
In de zomer wordt op diverse terreinen advies ingewonnen. Zo wordt gekeken naar de culturele waarde van de verschillende Amersfoortse musea en alternatieve huisvesting voor de Armando-collectie. Ook financiële, verzekeringstechnische, planologische en bouwtechnische aspecten worden in kaart gebracht. Daarna wordt direct betrokken partijen, zoals de museumstichting Amersfoort in C, ondernemersverenigingen en de Vereniging Behoud Elleboogbuurt, om hun mening gevraagd. Alle Amersfoorters kunnen in die periode hun mening geven. Op basis van deze informatie wil het college na de zomer een weloverwogen besluit nemen.

Zorgvuldigheid
Barendregt: "Amersfoort staat voor een stevige bezuinigingsoperatie. Daarover willen we in alle openheid en zorgvuldigheid besluiten. Ik begrijp dat het besluit tot uitstel van de aanbesteding tot vragen of verontwaardiging leidt. Toch ben ik ervan overtuigd dat deze pas op de plaats nodig is om het culturele klimaat in Amersfoort op termijn overeind te houden."

Noot voor redacties

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort