Ingezonden persbericht


Cybercriminelen zetten dood rapper Eminem in scène Trend Micro TrendLabs: ZBOT-variant verspreid via e-mail

Vianen, 30 juni 2010 - Cybercriminelen spelen in op de populariteit van de wereldberoemde rapper Eminem, die onlangs zijn nieuwe album uitbracht. TrendLabs, de onderzoeksafdeling van Trend Micro, heeft namelijk een ZBOT-variant geïdentificeerd die e-mailberichten verstuurt over de vermeende dood van Eminem. In de berichten wordt gebruik gemaakt van een afbeelding om het spambericht weer te geven. De e-mail lijkt afkomstig te zijn van CBS News en gaat in op het auto-ongeluk waarin de rapper zou zijn omgekomen.

Ontvangers van de frauduleuze e-mails wordt gevraagd om op een link te klikken om een video van het ongeluk te bekijken. In plaats van een videolink leidt het bericht naar een website die een .exe-bestand downloadt. Het gedownloade bestand is echter een trojan. Deze ontvreemdt vervolgens inloggegevens voor online bankieren, sociale netwerken en e-mailaccounts.

"Dit is wederom een voorbeeld van cybercriminelen die onrust zaaien, of er gebruik van maken, om vervolgens hun schadelijke software te kunnen verspreiden", zegt Rik Ferguson, senior security advisor bij Trend Micro. "Eminem-fans zullen hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen en daar spelen kwaadwillenden op in. Trend Micro adviseert om dit soort geruchten met de nodige scepsis te bekijken en links niet zomaar aan te klikken, ook al lijken deze afkomstig van een populaire zoekmachine. Als een gebeurtenis nieuwswaardig genoeg is, zullen betrouwbare nieuwswebsites hier melding van maken. We raden mensen aan om de URL zelf in te typen of gebruik te maken van de eigen bookmarks."

# # #

Over Trend Micro
Trend Micro is wereldwijd marktleider op het gebied van internetcontentbeveiliging. Het bedrijf beveiligt de uitwisseling van digitale informatie van bedrijven en consumenten. Daarbij loopt Trend Micro voorop op het vlak van geïntegreerde threat management-technologie. Hiermee beschermt de beveiligingsspecialist de bedrijfscontinuïteit, persoonlijke informatie en eigendommen tegen malware, spam, dataverlies en de nieuwste webbedreigingen. Op http://www.trendmicro.com/go/trendwatch is meer informatie te vinden over de nieuwste bedreigingen. De flexibele oplossingen van Trend Micro zijn verkrijgbaar in verschillende pakketten. 'Threat Intelligence'-experts wereldwijd bieden 24x7 ondersteuning voor deze pakketten. Bovendien ondersteunt de Trend Micro Smart Protection Network-infrastructuur de meeste oplossingen. Dit is een geavanceerde cloud-client-innovatie die cloud-gebaseerde reputatietechnologie combineert met gebruikersfeedback en de expertise van TrendLabs-onderzoekers. Op deze manier biedt het netwerk real-time beveiliging tegen opkomende bedreigingen. Het hoofdkantoor van Trend Micro staat in Tokio, Japan. De Trend Micro-oplossingen worden verkocht via businesspartners over de gehele wereld. Voor meer informatie: www.trendmicro-europe.com.



Ingezonden persbericht