Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
30 juni 2010


Starterslening in Oost Gelre blijft bestaan

Het rijksbudget voor de VROM Startersregeling is op. In tegenstelling tot sommige gemeenten heeft Oost Gelre de regeling echter niet opgeheven. Dit heeft het College van B&W besloten. Mensen die voor het eerst een huis kopen kunnen nog steeds bij de gemeente aankloppen voor een lening.

Nu de bijdrage van het Rijk wegvalt, zal 100% van de lening voor rekening van de gemeente komen, zolang dat fonds nog toereikend is. In het fonds zit nog geld voor ongeveer zes leningen. Het college heeft de intentie uitgesproken om het budget aan te vullen zodra ook het budget van de gemeente uitgeput is.

Het budget voor de VROM Startersregeling bestond uit twee delen. De helft van elke lening werd betaald uit het gemeentefonds. De andere helft werd betaald uit het VROM Startersfonds. Dit fonds is leeg. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeente (SVn), die de regeling uitvoert, heeft tot 25 mei alle aanvragen afgehandeld. Aanvragen na 25 mei zijn wel geregistreerd, maar niet meer in behandeling genomen.

Aantal leningen

Sinds de invoering van de regeling zijn er twaalf leningen verstrekt, een aantal leningen is zo goed als verstrekt en in behandeling. Bij de toekenning hanteert de gemeente het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. De aanvragen worden op volgorde van de ontvangstdatum in behandeling genomen, zolang er nog geld in het fonds zit.

VROM Startersregeling
Een starterslening is een aanvullende lening voor inwoners die een huis willen kopen in de gemeente, maar daarvoor eigenlijk onvoldoende inkomen hebben. Het is een extra lening (een tweede hypotheek voor maximaal E 35.000,--) die bedoeld is om het verschil tussen het maximale hypotheekbedrag en de totale aankoopsom van de woning te financieren. De starterslening is de eerste drie jaar renteloos en aflossingsvrij. Groeit het inkomen na verloop van tijd, dan gaat het betalen van rente en aflossing hiermee in de pas lopen.

Wethouder van Uem
Wethouder Van Uem: "De gemeente Oost Gelre vindt het uitermate belangrijk dat starters op de woningmarkt geholpen worden. Vooral in deze moeilijke financiële tijd zien we meer aanvragen en blijkt het dus voor starters vaak het 'steuntje in de rug' te zijn om een eerste woning te kunnen kopen. Bijkomend voordeel is dat hierdoor ook deze starterswoningen gebouwd kunnen worden. En dat is weer goed voor de economie en werkgelegenheid. Ook zeer belangrijk in deze tijd!".

Informatie
Wie vragen heeft kan contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer, dhr. Serkan Yilmaz, telefoon 0544-393484. Voor meer informatie kunt u ook het Digitaal Loket raadplegen op www.oostgelre.nl.



Gemeente Oost-Gelre