Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 29 juni 2010 |


1. Kavelverbeteringswerken Jannezand
Omdat het heel specialistisch werk betreft, wordt de opdracht voor kavelverbeteringswerkzaamheden in de polder Jannezand verleend door meervoudige aanbesteding. Dat wijkt af van het gangbare provinciale aanbestedingbeleid om dat via openbare aanbesteding te doen. Jannezand is een klei-op-zandgebied ('plaatgeronden'), dat erg gevoelig is voor structuurbederf.

2. Agro- & Foodcluster West-Brabant
GS hebben de memorie van Antwoord vastgesteld op het Inpassings- en expoloitatieplan Agro- en Foodcluster West-Brabant, evenals een aanvullende nota van wijzigingen.

3. Alderstafel
De provincie heeft de intentieovereenkomst Alderstafel Eindhoven over de groei van de burgerluchtvaart op Eindhoven Airport ondertekend. Daarbij is als voorwaarde gesteld dat een deel van de militaire activiteiten verhuisd naar een locatie buiten Noord-Brabant. Dat benadrukken GS in een brief aan de ministers Eurlings, Huizinga en Van Middelkoop, de gemeente Eindhoven, Eindhoven Airport en SRE (Stadsregio Eindhoven).

4. Nationaal Park de Biesbosch
GS hebben ingestemd met de jaarrekening over 2009 van Natuur- en recreatieschap Nationaal Park de Biesbosch. De provinciale bijdrage is definitief vastgesteld op E 62.050.

5. Kleine grondwateronttrekkingen
Bestaande regelgeving is voldoende om een toename van de effecten van kleine grondwateronttrekkingen te voorkomen. Dat blijkt uit een notitie van GS over grondwaterwinning door kleine onttrekkingen, die mede gebaseerd is op een onderzoek van Deltaris. In 2009 is de regelgevende bevoegdheid voor onttrekkingen kleiner dan 150.000 m3 per jaar bij wet overgedragen van de provincie op de waterschappen.

6. Zuidwestelijke Delta
De provincie wil een coördinerende rol spelen bij het uitwerken van een aantal programma's voor deelgebieden in de Zuidwestelijke Delta. Het gaat dan om 'Volkerak, West-Brabant en Oostflakkee' en 'Bergen op Zoom aan zee'. Dat blijkt een reactie van GS op het ontwerp-uitvoeringsprogramma voor de Zuidwestelijke Delta. Doel is om de water- en natuurkwaliteit, waterveiligheid, zoetwatervoorziening en de regionale economie in de Zuidwestelijke Delta te verbeteren.

7. Particulier natuurbeheer
De provincie wil natuurbeheer door particulieren bevorderen en daarmee ook het draagvlak voor natuurbeleid. Voor particulieren die natuur beheren, gelden dezelfde rechten en plichten als voor de grotere terreinbeherende instanties. Dat blijkt uit antwoorden op statenvragen van mevrouw Verstappen van de Partij voor de Dieren.

8. Boringvrije zones Bavaria en Coca Cola
GS willen de grondwaterwinningen van Bavaria in Lieshout en Coca Cola in Dongen beschermen met een boringvrije zone. Dat zien zij als de beste bescherming van zulke industriële winningen voor menselijke consumptie. Concreet gaat het dan om voorwaarden voor boringen, bodemenergiesystemen en grond- en funderingswerken in de omgeving van de winning. Dat blijkt uit het ontwerp van de tweede wijziging van de Provinciale milieuverordening die GS hebben vastgesteld. Het ontwerpbesluit ligt ter inzage van 9 augustus tot en met 20 september 2010.

9. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Roosendaal voor het planologisch - juridisch legaliseren van de uitbreiding van een winkel, Deken Brabersstraat 24 te Roosendaal.

Gedeputeerde Staten hebben een verklaring van geen bezwaar verleend aan de gemeente Oosterhout voor de bouw van een woning aan de Rijksweg 160 in Dorst

10. Koers Culturele Hoofdstad 2018
'De kunst van het samenleven' is de koers die BrabantStad gezamenlijk gaat varen in de kandidaatstelling naar Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. GS sturen de koersnota naar de commissies Zorg, Welzijn en Cultuur, Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid en Bestuur en Middelen van Provinciale Staten om dit koersdocument te bespreken. Deze commissies bespreken dit naar verwachting op 2 juli.

11. Statenvragen landinrichting De Hilver
De Landinrichtingscommissie de Hilver heeft van de Algemene Inspectiedienst (AID) een officiële waarschuwing gekregen voor een overtreding van de Flora- en Faunawet. Een aannemer die onder verantwoordelijkheid van de landinrichtingscommissie werkte, voerde sleepwerkzaamheden uit waardoor nesten van weidevogels werden vernield. Dit antwoorden GS op vragen van de PvdD-statenfractie.


---- --