Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht


Werken moet lonend zijn

Tijdens de gemeenteraad d.d. 29 juni is de wijziging van de Verordening Wet investeren in Jongeren (WIJ) behandeld. De wet WIJ verplicht gemeenten jongeren van 18 tot 27 jaar die zich melden voor een uitkering een aanbod tot een baan, scholing of combinatie van beide te doen. Raadslid Anita Vink: "D66 onderschrijft het uitgangspunt van de wet. Op deze manier krijgen jongeren die buiten de arbeidsmarkt vallen, de kans op een baan of scholing."

De voorgestelde wijzigingen worden niet allemaal door D66 ondersteunt. De grootste wijziging houdt in dat het recht op een stagevergoeding niet meer automatisch gekoppeld is aan het recht op een leerwerkplaats, er zal eerst een inkomenstoets plaats moeten vinden. Met gemeentegelden moet zorgvuldig worden omgegaan, D66 is dan ook niet tegen een dergelijke toets.

De voorgestelde toets zal echter oneerlijke situaties creëren en voor groepen jongeren de prikkel wegnemen een leerwerktraject te volgen. Dit is voor D66 een principieel punt, de jongeren hebben recht op gelijke kansen. Daarnaast moet het uitgangspunt zijn dat werken lonend moet zijn. D66 diende dan ook samen met GroenLinks, PvdA en SP een motie in die de wijziging schrapt dat het recht op een stagevergoeding niet meer automatisch gekoppeld is aan het recht op een werkleeraanbod.

Vink: "Deze maatregelen richten zich op jongeren die in reguliere trajecten niet naar voren komen, en daarbij is een financiële prikkel benodigd. Voor D66 is het belangrijk dat er wordt gekeken naar de toekomst van de jongeren. Diegene die het nodig heeft, moet een steuntje in de rug hebben bij het vinden van een baan of opleiding."


Noot voor redacties

Noot voor redactie: