Provincie Overijssel


Provinciebestuurders geven startsein voor bouw drinkwaterinstallatie in Roemenië

Samen met zeven leden van Provinciale Staten van Overijssel heeft gedeputeerde Piet Jansen vandaag het officiële startsein gegeven voor de bouw van een drinkwaterinstallatie in het Roemeense dorp Islaz.

De installatie (het Waterwonder) die met geavanceerde ultrafiltratie membraantechnologie en omgekeerde osmose water zuivert, zal hier door het Overijsselse bedrijf Norit X-Flow geïnstalleerd worden. De startceremonie werd onder grote belangstelling van de dorpsbewoners voltrokken met de burgemeester van Islaz.

Bij de opening was een unit aanwezig die Norit X-Flow (Enschede) speciaal had laten overkomen om te demonstreren hoe de zuiveringsinstallatie er straks uit komt te zien. De installatie zuivert het water van o.a. virussen en bacteriën en zorgt ervoor dat het water aan de strengste normen voor drinkwater in Europa voldoet.

Tijdens de startceremonie sprak Piet Jansen over de aanwezige kennis bij de Nederlandse watersector op het gebied van drinkwater, sanitatie en hoogwaterbescherming: "Met de technologische kennis die we in Overijssel hebben van waterzuivering kunnen we de mensen hier verder helpen. En wij kunnen ook weer leren van de ervaringen die ze hier opdoen met hoogwaterbescherming. Bovendien profiteert het Overijsselse bedrijfsleven ook van de samenwerking."

Op veel plaatsen in de provincie Teleorman is de drinkwaterkwaliteit beneden peil. De provincie Overijssel, waterbedrijf Vitens en de Overijsselse waterschappen werken al zo'n vijf jaar samen met de Zuid-Roemeense provincie aan verschillende waterprojecten aldaar. Naast drinkwater zijn er projecten voor sanitaire voorzieningen en hoogwaterbescherming.

In november 2009 hebben Provinciale Staten op initiatief van statenlid Oostra (Christenunie) ¤ 250.000,- extra vrijgemaakt voor de verbetering van het drinkwater in Teleorman, om zo een steentje bij te dragen in de realisatie van de millenniumdoelen. Een van de milleniumdoelen is dat het aantal mensen zonder toegang tot veilig drinkwater in 2015 wereldwijd gehalveerd moet zijn ten opzichte van 1990.

Het bezoek aan Islaz is onderdeel van het werkbezoek van een deel van de statencommissie Ruimte, Duurzaamheid en Water aan Teleorman. Tijdens dit werkbezoek bezochten statenleden een aantal zojuist afgeronde projecten die mede gefinancierd zijn door de provincie Overijssel, zoals een herbebossingsproject in de plaats Lunca. Commissievoorzitter Jan Jaap Kolkman stelde vast: "Een van de problemen bij de overstromingen is de ontbossing. De provincie Teleorman werkt nu op verschillende plekken aan herbebossing. Ik ben er trots op dat wij vanuit Overijssel hebben bijgedragen aan de herplant van 7 hectare bos bij Lunca."

De provinciebestuurders bezochten gisteren een symposium ter gelegenheid van de jaarlijkse internationale Donaudag op 29 juni.