Gemeente Utrecht


Raad stelt bestemmingsplannen en vergunningstelsel raamprostitutie vast

De gemeenteraad heeft in zijn laatste reguliere vergadering voor het zomerreces op dinsdag 29 juni onder andere meerdere bestemmingsplannen vastgesteld en de aanpassing van het vergunningenstelsel raamprostitutie in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Burgemeester Wolfsen begon de raadsvergadering met een in memoriam voor oud-raadslid en wethouder voor het CDA de heer A.J. Bransen. De heer Bransen was wethouder van 1970 tot 1982.

Het college wil het vergunningenstelsel voor raamprostitutie aanpassen om mensenhandel tegen te gaan. De wijzigingen gaan over onder andere een registratieplicht voor prostituees, een minimum huurtermijn van vier weken voor een kamer en een maximale werktijd van twaalf uur. Naar aanleiding van het debat in de raadscommissie werd het voorstel aangepast; de nachtsluiting werd er uit gehaald. Hier bleek tijdens de commissiebehandeling geen meerderheid voor. Op vragen over de aanpassing antwoordde burgemeester Wolfsen dat het college preventieve en repressieve maatregelen wilde nemen die breed gesteund werden in de raad.

Alle fracties benadrukten het belang van het bestrijden van mensenhandel. Welke maatregelen effectief zijn is nu nog moeilijk te zeggen. De raad was daarom ook positief over de monitoring en over de voorgestelde evaluatie na een jaar. De burgemeester zegde verder toe tussentijds de raad te informeren over relevante ontwikkelingen. Naast de aanpak van mensenhandel vond de raad hulpverlening een belangrijk onderdeel.

De ChristenUnie diende een amendement in waarin voorgesteld werd enkele punten m.b.t. openingstijden aan de APV toe te voegen. De burgemeester zou daarmee de bevoegdheid krijgen om in het belang van de openbare orde de openingstijden te beperken of de seksinrichting te sluiten. Wolfsen meende dat de punten wel in de gewijzigde APV stonden, maar minder expliciet. Na overleg paste de ChristenUnie het amendement aan, waarna het de unanieme steun van de raad kreeg. Het raadsvoorstel zelf werd ook unaniem gesteund.

Bestemmingsplan HOV om de Zuid

Het bestemmingsplan HOV om de Zuid is het plan voor de toekomstige trambaan en de inpassing in de omgeving. De trambaan loopt vanaf de stadskant van het station langs het spoor (Pelikaanstraat, begraafplaatsen) met een bocht naar de Laan van Maarschalkerweerd en komt uit op de Uithof. De fracties maakten zich vooral zorgen over het gat in de begroting voor de trambaan van ruim 70 miljoen euro. Wethouder Lintmeijer zei dat dit tekort het college een inspanningsverplichting oplegt en het gat te willen dichten in samenwerking met de financiële partners, waar onder het Rijk.

De raad vroeg verder aandacht voor de omwonenden van de toekomstige trambaan, met name de bewoners van de Pelikaanstraat. Ook wilde de raad een overzicht van volgende stappen in het besluitvormingsproces. Wethouder Lintmeijer zegde dit overzicht toe en meldde in overleg te blijven met de bewoners. De raad stelde het plan unaniem vast.

Bestemmingsplan Stadskantoor en OV-terminal

De raad stelde het ontwerpbestemmingsplan Stadskantoor en OV-terminal vast. De nieuwe OV-terminal vervangt de huidige stationshal en komt nagenoeg op dezelfde plaats. Aan de westkant naast de OV-terminal komt het Stadskantoor, het nieuwe kantoor voor medewerkers van de gemeente. De raad was blij dat het college overeenstemming had bereikt de NS over de mogelijkheid voor winkels in de nieuwe stationshal. Wel maakten verschillende fracties zich zorgen over de toegankelijkheid en veiligheid van het station omdat een groot deel geen openbaar gebied wordt, maar slechts toegankelijk zal zijn voor reizigers met een OV-kaart.

Ook wilde de raad weten hoe het probleem van het fietsparkeren wordt opgelost. In het bestemmingsplan staat een fietsparkeerflat, maar het is nog onduidelijk of dit wel de beste oplossing is. Ondergronds parkeren is ook mogelijk. Wethouders Everhardt en Bosch antwoordden dat de raad in september meer informatie hierover krijgt.

SPvE Van Heukelomlob en Maria van Hongarijedreef

De gemeenteraad stelde verder het Stedenbouwkundig Plan van Eisen (SPvE) Van Heukelomlob en het SPvE voor de Maria van Hongarijedreef vast, beiden unaniem, zij het met enkele aantekeningen. De huidige woningen aan de Maria van Hongarijedreef worden gesloopt en er worden nieuwe woningen gebouwd. In de Van Heukelomlob in Zuilen komen onder andere woningen en een kinderdagverblijf.

Een bijzonder amendement

Een amendement, ingediend door de oppositiepartij SP en de drie coalitiepartners GroenLinks, PvdA en D66, werd aangenomen. De indienende partijen stemden, ondanks een afwijzende reactie van het college, voor het amendement over de Wet Investeren in Jongeren, waardoor het beslispunt om het recht op een stagevergoeding voor jongeren niet meer automatisch te koppelen aan het recht op een werk-leeraanbod, werd geschrapt. De overige oppositiepartijen stemden tegen.

Actuele motie voetbalschermen

De VVD en D66 dienden een actuele motie in om verzoeken tot plaatsing van grote schermen in de openbare ruimte om de overige wedstrijden van het Nederlands elftal te kunnen volgen, versneld in behandeling te nemen. Burgemeester Wolfsen zegde toe dat de gemeente aanvragen snel zal beoordelen en dat, daar waar het kan, het wordt toegestaan. Daarbij moet uiteraard wel voldaan worden aan de voorwaarden, zoals veiligheid en dergelijke. Met deze toezegging werd de motie ingetrokken.




Gemeente Utrecht