Ingezonden persbericht


Amsterdam, 30 juni 2010

Boorders Noord/Zuidlijn aangekomen bij Rokin

. Eerste tunnelbuis geboord zonder problemen
. Einde voor tunnelboormachine Gravin

De boorders van de Noord/Zuidlijn zijn met tunnelboormachine Gravin bij station Rokin aangekomen. Sinds eind maart hebben zij in totaal 720 meter tunnel gemaakt, bestaande uit 476 tunnelringen. Gravin is op ongeveer een halve meter van de noordwand van toekomstig metrostation Rokin geparkeerd en vervolgens vastgezet. Het boorschild van Gravin zal in de toekomst onderdeel van de tunnel worden.

Geslaagd boorproces
Boormanager Paul Janssen kijkt terug op een geslaagd boorproces bij dit eerste gedeelte van de tunnel: "Onze boorders hebben prima werk afgeleverd en de machine heeft goed gefunctioneerd. Per saldo zijn er nergens grote problemen opgetreden en ook heeft de Amsterdamse bodem goed gereageerd op de passage van de boor. Verder zijn we tevreden over de maatregelen die we hebben getroffen om de risico's te beheersen: zowel het vriesscherm, als de groutinjecties onder de Bijenkorf en Industria hebben aan de verwachtingen voldaan. Ik ben trots op onze boorders met dit mooie resultaat. Ik realiseer me tegelijkertijd ook dat we pas één etappe hebben afgelegd en dat we voortdurend alert moeten blijven, maar dit geeft in elk geval vertrouwen voor het vervolg."

Einde van Gravin
Na aankomst bij station Rokin moesten er nog een aantal zorgvuldige karweitjes worden uitgevoerd. De graafkamer van Gravin, waarin zich het graafwiel bevindt, werd volgepompt met mortel. Dit is nodig om haar lange tijd stabiel in de Amsterdamse bodem te laten rusten. Ook werd zij stevig bevestigd aan de tunnelbuis, die zij kort tevoren nog zelf bouwde. Hierna wordt zij volledig ontdaan van haar afzetcilinders en alle overige apparatuur, slangen en systemen. Deze onderdelen en de volgwagens die ze achter haar aan sleepte, krijgen een tweede leven bij haar zusje Noortje, die gereed wordt gemaakt om vanaf eind augustus de westelijke tunnelbuis te boren.


Noot voor redacties



Ingezonden persbericht