Gemeente Lochem


Aanleg rondweg N346 Lochem

Aanvraag bij ministerie voor helderheid Spoorlaanvariant

Povincie en gemeente onderzoeken of de rondweg N346 volgens de zogenoemde Spoorlaanvariant aangelegd kan worden. Daarom dient de provincie Gelderland deze week een ontheffingsaanvraag in bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV). De aanvraag is nodig in verband met de grote roekenkolonie bij het station; de vogels maken de zeer gewenste Spoorlaanvariant vooralsnog onmogelijk.

De N346 aan de noordzijde van Lochem moet meer verkeer kunnen verwerken en veiliger worden. De provincie Gelderland onderzoekt in samenwerking met de gemeente Lochem hoe dat het beste kan. De Spoorlaanvariant is een van de tracéalternatieven (tracé 2) uit het milieueffectonderzoek. Volgens wethouder Jan Kottelenberg en de Lochemse gemeenteraad biedt deze variant de beste mogelijkheid om de doorstroming te verwerken en de veiligheid op de N346 te vergroten. Voor het mogelijk maken van deze variant is door Provinciale Staten al extra geld beschikbaar gesteld. Een definitieve beslissing over de rondweg werd vorig jaar uitgesteld. De Spoorlaanvariant bleek namelijk een grote roekenkolonie ten oosten van het station te doorkruisen en hun leefgebied te verstoren. Volgens de wet mag dat niet: roeken zijn beschermde vogels en hun leefgebied moet ongemoeid blijven.

Zorgvuldige onderbouwing
De aanvraag die de provincie Gelderland indient bij het ministerie van LNV betreft een zogenoemde ontheffing van de Flora- en faunawet. Normaal vindt zo'n aanvraag pas plaats na de definitieve tracékeuze en afronding van alle onderzoeken. Door nu al een zorgvuldig onderbouwde aanvraag in te dienen willen provincie en gemeente voor eens en voor altijd helder krijgen of de Spoorlaanvariant een realistisch alternatief is. De gemeente Lochem ontwikkelt verder een speciaal roekenbeschermingsplan. Daarin staat op welke wijze de roeken beschermd en eventueel verplaatst moeten worden, op een manier dat er geen overlast ontstaat binnen de bebouwde kom.

Vervolg
Naar verwachting reageert het ministerie van LNV in september van dit jaar op de ontheffingaanvraag van de provincie. Dan moet ook meer duidelijk zijn over de inhoud van het gemeentelijke roekenbeschermingsplan. Provincie en gemeente kijken dan naar de vervolgstappen, zodat ze waarschijnlijk in oktober meer duidelijkheid kunnen geven over het vervolg. Doel is dat Gedeputeerde Staten in december een besluit nemen over de tracékeuze. In diezelfde maand kan het roekenbeschermingsplan worden vastgesteld door de gemeenteraad. Vanaf januari werkt de provincie dan aan een inpassingsplan, ofwel een provinciaal bestemmingsplan, waarop officiële inspraak mogelijk is.

Westelijke rondweg
De provincie en gemeente denken vanaf dit jaar ook na over aanpassing van de N346 aan de westkant van de stad. Dit project loopt apart van de 'noordelijke' rondweg. Door de beoogde maatregelen om doorgaand verkeer te weren uit het centrum van Lochem en de aanleg van de noordelijke rondweg, worden de aansluitpunten op de westelijke rondweg waarschijnlijk drukker. Voor deze aanpassingen is nog geen geld gereserveerd; de provincie Gelderland wil hier eerst deze nieuwe verkeersproblemen in kaart brengen.

Meer informatie
Op de website van de provincie Gelderland staan de verschillende tracéalternatieven voor de rondweg N346 Lochem: www.gelderland.nl/n346.