MBO raad

KIA-coalitie: 475 miljoen investeren in het mbo

30-06-2010 - De overheid zou in 2020 zo'n 4 tot 6 miljard euro méér moeten investeren in onderwijs, onderzoek en innovatie wil Nederland terugkeren in de mondiale top 5 van kennislanden. Hiervan moet een bedrag van 475 miljoen geïnvesteerd worden in het mbo.

Dit staat in de Kennis en Investerings Agenda 2011-2020 die KIA-voorzitter Alexander Rinnooy Kan 30 juni presenteerde. De MBO Raad was betrokken bij de totstandkoming van deze agenda.

Tezamen met de groei van private investeringen (tussen de 2,5 en 4,5 miljard euro) en het beter inzetten van de huidige middelen, ziet de KIA ook besparingsmogelijkheden: rond de 1 miljard euro in 2020. De KIA-colaitie zal de agenda jaarlijks monitoren.

Publieke investering in mbo
Ook de mbo-sector heeft haar ambities benoemd in het actieplan. Deze sluiten aan bij de uitgangspunten van het Position Paper 'Meer kwaliteit, minder bureaucratie: sterker beroepsonderwijs' dat de MBO Raad eerder dit jaar publiceerde. De mbo-sector wil voor 2015 het volgende bereiken:

* Zorgleerlingen, waaronder overgang vmbo-mbo (verschil bekostiging wegnemen): 150 miljoen.

* Onderwijstijd, opleiding docenten en beroepspraktijkvorming: 250 miljoen.

* Centra innovatief vakmanschap (30-40 centra waar bundeling krachten mbo, bedrijfsleven en overheid en aansluiting is met sleutelgebieden, regionale economische speerpunten): 25 miljoen.
* Overgang mbo-hbo (aansluiting via associate degree): 50 miljoen.
* Totaal publieke investeringen mbo: 475 miljoen

Bij de uitwerking van de agenda voor 2015 zijn vijf prioriteiten opgesteld: een topdocent voor elke onderwijsdeelnemer, meer maatwerk in onderwijs, een leergieriger cultuur, sterke toppen in innovatie en onderzoek en meer innovatieve bedrijven.

Terug naar de top
KIA-voorzitter Alexander Rinnooy Kan: "We delen met de politiek de ambitie om Nederland weer terug te brengen in de wereldtop van kennis en innovatielanden. Dat is absoluut noodzakelijk voor Nederland. In deze lastige financiële en economische situatie vraagt dat het uiterste van alle partijen: ondernemers, onderwijzers, onderzoekers, studenten, bestuurders in de kennissector en overheid."

KIA-coalitie
De KIA-coalitie is een verbond van dertig organisaties uit de kenniswereld en het bedrijfsleven waaronder de MBO Raad, VNO-NCW, FNV en CNV. Het doel van de coalitie is Nederland terug te brengen naar de mondiale top 5 van kennislanden.

De KIA-plannen:
Kennis Innovatieagenda 2011-2020

Eerder verschenen:
De MBO Raad en KIA presenteren Kennisinvesteringsagenda 2010

Meer informatie