Ministerie van Defensie

Van Uhm laatste keer bij Task Force Uruzgan

30 juni 2010, 18.17 uur

Van Uhm voor de laatste maal bij de troepen van Task Force Uruzgan. Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Peter van Uhm heeft een laatste bezoek gebracht aan de Nederlandse troepen in Urzugan. Militairen van de Task Force informeerden hem over de vooruitgang in de provincie. Hij stelde zich persoonlijk op de hoogte van verschillende projecten. Van Uhm stelt zich op de hoogte van verschillende projecten.

Zo bezocht hij de bouwplaats van de nieuwe gevangenis. Als die klaar is verbeteren de leefomstandigheden van Afghaanse gevangenen aanzienlijk. Op de nabijgelegen zogeheten Irish Crossing nam de CDS een kijkje bij een bouwinstallatie dat asfalt produceert voor de weg van Tarin Kowt naar Chora, waarvan inmiddels 16 kilometer is aangelegd. Als de weg klaar is onsluit het de markt van Tarin Kowt voor goederen uit het noorden van Uruzgan, wat de economie, ook in de hoger gelegen gebieden, een behoorlijke impuls geeft.

Alternatieven

Een hartelijke ontmoeting met de waanemend provinciaal gouverneur Khoday Rahim.

Van Uhm had ook een ontmoeting met waarnemend provinciaal gouverneur van Uruzgan Khoday Rahim, in wiens huis je uitkijkt over de graanvelden. "Vier jaar geleden stond het hier nog vol met papaver. Nu zie je dat men goede alternatieven heeft gevonden om in het eigen levensonderhoud te voorzien", aldus Van Uhm.

Rahim sprak vol lof over de inzet van de Nederlandse militairen de afgelopen 4 jaar. Hij heeft vertrouwen in de samenwerking met de nieuwe partners die in zijn provincie, samen met de Afghanen, voor nog meer veiligheid, opbouw en beter bestuur moeten zorgen.

Redeployment

Bouwinstallatie waar asfalt wordt gemaakt voor de weg van Tarin Kowt naar Chora.

Komende weken stromen nieuwe eenheden binnen om de taken van de Nederlanders over te nemen. Een gecombineerde Amerikaans-Australische staf neemt op 1 augustus de leiding over. De Amerikaanse kolonel James Creighton, die het bevel krijgt over dit Combined Team Uruzgan, bracht vandaag een eerste verkennend bezoek aan Kamp Holland.

Personeel van de Redeployment Task Force maakt inmiddels een inventarisatie van de goederen die naar Nederland worden getransporteerd of worden overgedragen.