CNV Onderwijs

30 juni 2010

Verslag van de 108e vergadering van het Bestuur van de sector Postactieven CNVO van 19 mei 2010, gehouden te Amersfoort (de Amershof

Categorie: Verenigingsnieuws Postactieven, Verenigingsinfo Postactieven


1. Opening. Voorzitter Ans Wibier heet iedereen welkom. Zij noemt de ziekte van Mensje van der Waal- Griffioen, Tineke Beckers en Henk Snaterse. Hun wordt beterschap toegewenst. Vervolgens krijgt Frans Hintzen gelegenheid voor een korte meditatie.


2. Vaststelling van de agenda. Akkoord


3. Verslag van de vorige SB vergadering. Goedgekeurd. Er worden twee wijzigingen aan de secretaris ter hand gesteld.


4. Mededelingen en post. Het reglement zal in de junivergadering in het VB worden besproken. Op de brief over het oprichten van een redactieraad van het SJ (voortvloeisel uit de door de Ledenvergadering goedgekeurde jaarverslag) via het VB komt nog nader antwoord. Bob Beckers dankt voor de belangstelling i.v.m. de ziekte van zijn echtgenote. Henk Snaterse vertoeft in een verzorgingshuis voor zijn revalidatie. Henk Köhler heeft hem bezocht en brengt zijn groeten over. Ter vergadering wordt hen een kaart gezonden.


5. AV voorbereiding. Voorzitter Ans Wibier zal optreden als woordvoerder bij de door ons ingediende voorstellen en amendementen. De woordmelding is geregeld. Zij heeft van te voren nog een onderhoud met het DB over de vraag waar we nu precies over willen discussiëren en zal dit het SB berichten. Het gaat immers om veel meer dan alleen om het veranderen van het woord "christelijk "in Katholiek en protestants". Overigens heet , op BAO na, geen enkele sector de moeite genomen te reageren op ons verzoek om ons te steunen. Het Bao is het inhoudelijk met ons voorstel eens maar zal ons niet steunen omdat zij verwachten dat het een puur formele discussie zal worden.


6. Vaste agendapunten:

a. Afdelingen. Henk Köhler heeft in Limburg voorlichting gegeven omtrent het werken met activiteitenplan en begroting en is van zins dit verder ook in regioverband te doen. Dit werkt zeer verhelderend. Op 8 juni a.s. staat Noord Nederland op de rol. Limburg betreurt het opheffen van de afdelingen en zoekt verder een andere manier van samenwerking tussen de rayons. Dit is ook de intentie van Noord Nederland. Frans Hintzen gaf' op de afdelingsvergadering Limburg voorlichting omtrent de huidige stand van zaken bij het ABP. Frans Kruizinga pleit ervoor aandacht te besteden aan het verdwijnen van de afdelingsbesturen. De meeste afdelingsbestuurderen blijven echter wel in de rayons of zijn actief of als RCP- er doch er stoppen toch een aantal. Het afdelingsbestuur kan zelf enige vorm van afscheid organiseren en vanuit het SB krijgen de leden van de afdelingsbesturen die als kaderlid geheel uit ons blijkveld dreigen te verdwijnen een bedankbrief. Willem Jelle Berg zal bezien of er op landelijk verenigingsniveau aandacht kan worden besteed aan het, door de nieuwe werkwijze en structuur, verdwijnen van kaderleden. Dit betreft vanzelfsprekend de hele vereniging. De secretaris wil graag vanuit de afdelingen weten welke bestuurders er stoppen. Alle Sb leden gaan dit na en berichten hem z.s.m. Penningmeester Henk Köhler komt t.z.t. met een voorstel omtrent de financiering van het een en ander; eerst moeten er meer zaken bekend zijn. De bedankbrief naar de besturen kan verder gewoon uit, de rest kan later. De voorzitter is deze eer mede ondertekenaar.

b. RCP. Lenie Bakker wijst op de geslaagde regiodag Brabant- Zeeland in Den Bosch. Omtrent de toekomstige financiering van deze dagen is het zaak die evenals alle andere activiteiten, te doen opnemen in het sector- activiteitenplan. Dit dient in elk geval in 2011 te geschieden. Frans Kruizinga meldt dat in Tilburg de RCP- ers worden geraadpleegd bij het opmaken van het rayon- activiteitenplan.

c. Schooljournaal, internetsite, nieuwsbrieven.

d. Stukkenlijst.

e. SOZEP, Deelnemersraad, Verantwoordingsorgaan. Het CNV gaf onlangs een (duidelijke) pensioennotitie uit en de secretaris heeft deze van wat kanttekeningen voorzien. Je kunt niet volhouden (wat de nota wel doet) dat de bedrijfspensioenfondsen over het algemeen in het verleden steeds hebben geïndexeerd. Dat klopt, v.w.b. het ABP en dus v.w.b. onze eigen leden absoluut niet en dus is zulk een opmerking is pijnlijk. Er wordt geruime tijd uitgebreid gesproken over de huidige pensioenproblematiek. De vergrijzing zal in de toekomst de pensioenen meer en meer onder druk zetten. Kostenbeheersing is noodzakelijk; voorlopig zal de indexatie minimaal zijn. Volgens Willem Jelle Berg komen er in het SJ enkele artikelen omtrent de pensioenproblematiek. Ook in onze eigen Nieuwsbrief wordt er op voor de lezer begrijpelijke wijze aandacht aan besteed. Frans Hintzen zegt dat men in de Deelnemersraad en het Verantwoordingsorgaan vooraleerst de ontwikkelingen afwacht.

f. Vertegenwoordigingen.

g. CNV zaken. De secretaris heeft de polisvoorwaarden omtrent de rechtshulpplus rondgestuurd. Op onze sectorledenvergadering is er een prima stuk voorlichting geweest. Willem Jelle Berg vermeldt dat er nog een brochure verschijnt waarin alles nog eens goed op een rij wordt gezet. Henk Köhler heeft de planning van de ODP bijeenkomsten geregeld. Het CNV heeft inmiddels weer een nieuwe voorzitter en een secretaris- penningmeester. Jammer en vreemd dat die nieuwe voorzitter niet al veel langer lid is van een CNV bond. Er wordt nog een 3e bestuurder aangetrokken; dan is de CNV staf weer compleet. Vanwege de politieke situatie is het moeilijk nu actuele onderwerpen voor de ODP bijeenkomsten op te voeren. Wel wordt gesproken over fiscale veranderingen en het gewijzigde erfrecht. Ook de toenemende zorgkosten en wijzigingen (bezuinigingen) op het terrein van de AWBZ en de WMO zullen aandacht moeten krijgen. Er zullen zorgvuldige afwegingen moeten worden gemaakt; het recht van de sterkste dient niet te prevaleren. Henk K houdt zich voor suggesties omtrent het programma aanbevolen.


7. Penningmeesterszaken. Bob Beckers stuurde het financieel overzicht rond; hij zal binnenkort de zaken overdragen aan de nieuwe sectorpenningmeester Henk Köhler. Voor 1 juni 2010 zullen de activiteitenplannen van de rayons binnen moeten zijn maar lang niet alle rayons hebben daaraan voldaan. Ook ziet Henk K gaarne de saldi van de rayons tegemoet per 1 augustus a.s.; dit i.v.m. de ontstane nieuwe situatie. Ans Wibier, Pieter Hansum en Henk K zullen de diverse ingediende activiteitenplannen doornemen en met een voorstel richting SB komen. Op 30 juni a.s. wordt dit geagendeerd. Van het SB is bijna alles binnen. Henk K zal met de rayons spreken en hun voorlichten; ook zijn samenwerkingsorganen mogelijk.


8. CNV seniorenkrant. De huidige vorm spreekt niet tot de verbeelding van het SB. Onze eigen nieuwsbrief prevaleert en voorziet veel meer in een behoefte. Er volgt een discussie binnen het SB over de toenemende zorgkosten. Het CNV zal in dezen zeer alert dienen te zijn. De secretaris pleit voor het aangaan van de discussie omtrent de laagstbetaalden; de laatst gehouden acties van b.v. het schoonmaakpersoneel spreken boekdelen. Willem Jelle Berg zal dit meenemen richting onderhandelingstafel. Er wordt nog opgemerkt dat het CNV vaak ontbreekt bij de publiciteit over het overleggebeuren; de FNV staat overal vooraan. Volgens Willem Jelle Berg komt dit in de pers verkeerd over. Toch zal het CNV veel meer aan zijn PR moeten doen.


9. Rondvraag en WVTTK. De opening op 30 juni a.s. wordt verzorgd door Pieter Hansum.


10. Sluiting. Voorzitter Ans Wibier dankt iedereen voor de inbreng en wenst wel thuis.

Bé Bultena, notulant; Wim Stoop, secretaris. besluitenlijst:


---