GroenLinks Oldenzaal

tekst

Het kan altijd beter!!!

Woensdag 30 juni 2010, 19:24u - jan roorda

GroenLinks is positief over het plan Jufferbeek Zuid. De ontwikkeling van dit bedrijven terrein beoogt veel rekening te houden met duurzaamheid, klimaat, natuur en landschap.
Toch kan het altijd beter. Daarvoor doen we een aantal concrete voorstellen en suggesties.

Ingeklemd tussen A1, de spoorlijn, de toegangsweg naar Oldenzaal en de Hazewinkelweg ligt het bedrijventerrein Jufferbeek Zuid. Als het aan Groenlinks had gelegen, hadden we nog wel even kunnen wachten voordat dit ontwikkeld gaat worden. Dat is echter een gepasseerd station (overigens heeft GroenLinks toen wel tegen gestemd).

Nu zijn de concrete plannen voor de inrichting aan de orde. In het beeldkwaliteitsplan wordt een combinatie gezocht voor natuur, landschap en ecologie, hoge beeldkwaliteit en klimaat en duurzaamheid. Het bedrijventerrein wordt straks de eerste kennismaking met Oldenzaal, wanneer men de A1 afrijdt. De bebouwing moet de sfeer uit de Twense textiel oproepen, met bakstenen panden en zaagtanddaken. Een belangrijk element is ook de ecologische verbindingszone. Daarnaast moeten bedrijven voldoende groen realiseren en ook aandacht besteden aan duurzaamheid en energiebesparing. Op zich dus een prima plan, maar het kan natuurlijk altijd beter; waarbij het voor ondernemers niet zonder meer duurder wordt.

GroenLinks heeft voorgesteld om een goede fietsverbinding vanuit de stad te realiseren en heeft ook aandacht gevraagd voor openbaar vervoer voorzieningen. De suggestie is gedaan om een station Oldenzaal-west te realiseren. Of er moet worden gezorgd dat een bestaande buslijn over het bedrijventerrein gaat rijden (bijv. lijn 65). Daarnaast wil GroenLinks dat bedrijven worden beloond als ze investeren in klimaatvriendelijke en duurzame maatregelen. Bijvoorbeeld door korting op de bouwvergunning of een versnelde behandeling van de bouwaanvraag.

De suggestie van onder meer de VVD dat het voor ondernemers onbetaalbaar is, moet volgens GroenLinks met een fikse korrel zout worden genomen. Het realiseren van groen rond een bedrijf is niet zo heel erg duur en verhoogt de uitstraling van bedrijven. Gezien de locatie mogen ook hoge eisen aan de kwaliteit en uitstraling van de zgn zichtlocaties worden gesteld. De eisen voor de overige kavels zijn zeer goed te overzien aldus GroenLinks.