Dura Vermeer

Amsterdam - 30 juni 2010

Saturn klaart eerste klus Noord-Zuidlijn

Zonder kleerscheuren heeft Saturn, een samenwerkingsverband van Dura Vermeer en Züblin, de eerste tunnelbuis voor de Noord-Zuidlijn in Amsterdam geboord.

Met de tunnelboor Gravin heeft Saturn vanaf het Centraal Station 720 meter afgelegd en staat nu bij het Rokin. De boor heeft amper invloed gehad op markante panden als de Beurs van Berlage, de Bijenkorf en Industria. ''Per saldo zijn er nergens grote problemen opgetreden en ook heeft de Amsterdamse bodem goed gereageerd op de passage van de boor. De maatregelen die moesten voorkomen dat panden langs de route zouden verzakken, hebben goed gewerkt', aldus boormanager Paul Jansen van het Projectbureau Noord-Zuidlijn.

Noortje
De boormachine, die 85 meter lang is, wordt nu grotendeels gedemonteerd. Voor het boren van de tweede, westelijke tunnelbuis vanaf Centraal Station staat een nieuwe boorkop gereed. Deze is Noortje gedoopt. De boorkop wordt aangevuld met onderdelen en de volgwagens van Gravin.

Het boren van de tweede tunnelbuis begint naar verwachting in augustus, maakte het projectbureau Noord-Zuidlijn woensdag bekend. In totaal komen er acht tunnelbuizen onder de stad.