Ministerie van Defensie

Mijlpaal voor reddingshelikopter Defensie

30 juni 2010, 21.53 uur

AB-412 reddingshelikopter De AB-412 reddingshelikopter van het Defensie Helikopter Commando heeft dit jaar voor de 100ste keer een zogenoemde Search and Rescue vlucht uitgevoerd. Het toestel bracht vandaag een vrouw die moest bevallen van Ameland naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Tijdens alle 100 reddingsoperaties vervoerden de defensiehelikopters patiënten vanaf verschillende locaties op de Noordzee of vanaf Terschelling, Vlieland en Ameland naar ziekenhuizen op het vasteland.

Afgelopen weekend nog hielp de AB-412 op Terschelling, toen bij een ongeval met een huifkar een aantal mensen gewond raakte. De bemannning van de defensiehelikopter werkte op het eiland samen met 2 traumahelikopters en een Bristow S-61 reddingshelikopter.

Squadron

303 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden, waartoe de AB-412 helikopters behoren, heeft als belangrijkste taak vliegers uit zee te redden. Daarnaast vervoeren de toestellen patiënten van de Waddeneilanden (met uitzondering van Texel) naar ziekenhuizen op het vasteland en staan ze op Vlieland stand-by tijdens oefeningen op schietrange de Vliehors en bij vliegoefeningen boven de Noordzee.

Samenwerken

Niet alleen de AB-412 toestellen van Vliegbasis Leeuwarden, maar ook de Lynx-helikopters van Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder staan dag en nacht paraat voor Search and Rescue acties. Indien nodig nemen ze elkaars taken over of werken ze samen. De defensiehelikopters verlenen assistentie aan de kustwacht bij reddingen vanaf schepen en hulp bij rampen en calamiteiten. Alle toestellen maken deel uit van het Defensie Helikopter Commando.