Presentatie 'De Toekomst Is Mijn School' over ict in het onderwijs


ROERMOND, 20100603 -- Wat gebeurt er als iedere leerling continu een pc of laptop ter beschikking heeft? Hoe zet je de computer doeltreffend in? Timon Bos, leerkracht van een basisschool en maker van mijnklas.net en Sjef Drummen, adjunct-directeur facilitair onderwijscentrum Niekée geven voorbeelden uit de praktijk. Dat doen zij tijdens de presentatie `De Toekomst Is Mijn School', georganiseerd door OWG (de OnderwijsWerkGroep), woensdagmiddag, 30 juni 2010 te Roermond.

Basisschool `het Bastion' in Klundert duikt de toekomst in met een computer op elke bank en een bijpassende leeromgeving. Wanneer leerlingen een oefening hebben gemaakt, krijgen ze meteen hun cijfer en fouten te zien. Terwijl de kinderen bezig zijn met de oefeningen, ziet de leraar hoeveel procent ieder kind af heeft en welk cijfer hij zal krijgen als hij zo doorgaat. De kracht van de elektronische leeromgeving schuilt in diens maker: Timon Bos, die zijn ervaring in de klas heeft gecombineerd met ict-kennis om een leeromgeving te ontwikkelen die leerlingen en leraren biedt wat ze echt kunnen gebruiken. Op 30 juni 2010 laat meester Timon zien hoe het werkt.

Groei optimaliseren

De presentatie vindt plaats in een bruisend onderwijs- en activiteitencentrum te Roermond, waar drie jaar geleden een begin werd gemaakt aan een nieuw leerconcept: het Niekée-leren. Dat is een vernieuwde visie op het leren van kinderen, met een helder doel: onderwijskundig dienstverlenend zijn bij de groei van kinderen. Het leerconcept bevat naast de wettelijk verplichte onderdelen ook een aantal zaken die maatschappelijk gezien van bijzonder groot belang zijn, zoals maximale ontplooiing en groei van leerlingen en medewerkers. Adjunct-directeur Sjef Drummen vertelt tijdens de presentatie over dit bijzonder opmerkelijke onderwijsconcept.

OnderwijsWerkGroep