Universiteit Leiden

Teamdenken onder verpleegkundigen ter discussie

Het gangbare teamdenken verhindert dat verpleegkundigen optreden als echte belangenbehartigers. Elke verpleegkundige zou persoonlijk betrokken moeten zijn bij één of meer patiënten, vindt verpleegkundige en docent ethiek Mirjam Houtlosser van het LUMC. Woensdag 30 juni promoveert ze.

Belangenbehartigers

Toch willen volgens Houtlosser de verpleegkundigen wél graag die belangenbehartigers van patiënten zijn. Maar ze laten de technische dimensie van hun beroep en de instellingsregels vaak zwaarder wegen dan de intermenselijke kant. Daardoor krijgt de patiënt geen optimale zorg. Er zou meer aandacht moeten zijn voor de relatie met de patiënt en diens zorgbehoefte.

Persoonlijk verantwoordelijk

De beste manier om dat te bereiken is het persoonlijk verantwoordelijk maken van een verpleegkundige voor één of meer patiënten. Deze persoonlijke verantwoordelijkheid is geen kwestie van persoonlijke stijl of voorkeur, maar vormt de kern van het beroep van verpleegkundige.

Richtlijnen

In haar proefschrift behandelt Houtlosser drie gevallen, gebaseerd op ware gebeurtenissen. In twee daarvan schoot de verpleegkundige zorg duidelijk tekort. Naar aanleiding van die gevallen probeert ze antwoord te geven op drie vragen:


* in hoeverre spelen verpleegkundigen de rol van belangenbehartiger goed
* wat is de typisch verpleegkundige inbreng in het multidisciplinair overleg
* waaruit kan een verpleegkundige in individuele gevallen richtlijnen halen voor goede zorg?

Ze komt tot de conclusie dat juist het verbinden van een eigen rol, een eigen domein en een eigen ethiek de verpleegkundige kunnen helpen bij het verlenen van goede zorg.

Promotie

Het proefschrift is vanaf het najaar via de boekhandel te bestellen. Ook verschijnt er een voor de praktijk geschreven versie. Promotie op woensdag 30 juni
Mirjam Houtlosser, In goede handen
Faculteit Geneeskunde
Promotor: prof.dr. D.P. Engberts

(22 juni 2010/bron LUMC/SH)