Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 29 juni 2010

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Felicitatie winnaar Edison 2010 Orkest van het Oosten (GM-beslissing d.d. 24-6-2010) Kenmerk: 2010/0106968

Gedeputeerde Staten feliciteren het Orkest van het Oosten met het winnen van de Edison Luister Publieksprijs 2010 voor de CD Niccoló Paganini

Onderwerp: Afwijzing verzoek Stichting Oude Stoomgemaal Mastenbroek. (GM-beslissing d.d. 28-6-2010) Kenmerk: 2010/0106820

Gedeputeerde Staten besluiten om het verzoek van de Stichting Oude Stoomgemaal Mastenbroek om haar een bijdrage te verlenen in de extra kosten die zijn gemaakt bij de restauratie van het ondergrondse deel van het Stoomgemaal af te wijzen.

Onderwerp: Beantwoording brief aan de heren Snaak en Poffers over bezwaar tegen een verleende aanwijzing voor het doden van nijlganzen. (GM-beslissing d.d. 28-6-2010) Kenmerk: 2010/0106283

Gedeputeerde Staten geven op verzoek een inhoudelijke reactie aan de heren Poffers en Snaak op de door hen verstrekte aanwijzing voor het doden van nijlganzen. Zij hebben vooral problemen met het onbeperkt voort laten gaan van de vrije handel in exotische diersoorten. In de reactie geven Gedeputeerde Staten aan dat zij niet verantwoordelijk zijn voor beleidsontwikkeling en regelgeving voor exotische diersoorten. Gedeputeerde Staten brengen de opmerkingen onder de aandacht van het Coördinerend Orgaan Invasieve Exoten bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Onderwerp: Peilformat 2009 voortgangsrapportage Investerings Budget Landelijk Gebied (GM-beslissing d.d. 28-6-2010) Kenmerk: 2010/0107303

Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen jaarlijks de voortgang van de uitvoering van de Bestuursovereenkomst Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) vast. De voortgangsrapportage over 2009 is opgenomen in de Midterm review (MTR) van het ILG. Hernieuwde vaststelling is nodig door toevoeging technische toelichting.

Onderwerp: Brief over Programmatische aanpak Stikstof aan minister Verburg (GM-beslissing d.d. 28-6-2010) Kenmerk: 2010/0109403

Gedeputeerde Staten besluiten via een brief aan minister Verburg nog een aantal standpunten van Gedeputeerde Staten met betrekking tot de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) onder de aandacht te brengen. Dit betreft de volgende punten: § Er moet worden gecommuniceerd wat wel kan, maar ook wat nog niet kan op basis van het voorlopig PAS. § Er moet duidelijk worden gemaakt hoe de beheerplanprocessen zich verhouden tot de Programmatische Aanpak Stikstof § Er moeten duidelijke afspraken worden gemaakt over de verdeling van ontwikkelruimte Er moeten duidelijke afspraken worden gemaakt over borging en financiering van maatregelen.

Onderwerp: Stuurgroep Interreg IVA
Kenmerk: 2010/0103018

Op 25 maart j.l. vond er een vergadering plaats van de Stuurgroep Interreg IVA. Gedeputeerde staten hebben besloten in te stemmen met de subsidiering van drie projecten die vallen onder het Europese programma voor de grensoverschrijdende samenwerking Interreg IVA. Ten behoeve van deze projecten wordt een provinciale cofinanciering ter beschikking gesteld met een totale omvang van ruim 800.000 euro. De projecten worden uitgevoerd binnen de thema's zoals die in het Interreg IVA programma zijn opgenomen. Met deze instemming is een totale investeringsimpuls van 6 miljoen euro gemoeid, die ten goede komt aan de ontwikkeling van het Euregiogebied. Het project Next Generation Services bevordert de grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van ICT-innovatie. Het project micro WKK bevordert intelligente oplossingen voor energiemanagement. Het project Patria II betreft de ontwikkeling van een automatisch observatiesysteem ter voorkoming van fouten in de medische wereld en de industrie.

Onderwerp: Benoeming voorzitters stuurgroepen Natura 2000 Kenmerk: 2010/0097290

Voordat de Natura 2000-beheerplannen worden vastgesteld, vraagt de provincie advies aan zogenaamde stuurgroepen over de inhoud van de beheerplannen. De stuurgroepen vertegenwoordigen de 16 verschillende Natura 2000-gebieden. In Overijssel wordt met vijf stuurgroepen gewerkt waarin de Natura 2000-gebieden zijn geclusterd. Gedeputeerde Staten hebben bij besluit van 22 juni 2010 de voorzitters voor deze stuurgroepen benoemd.

Onderwerp: Economische missie China: evaluatie en toekomst Kenmerk: 2010/0094907

In april 2010 heeft provincie Overijssel in samenwerking met provincie Gelderland, het Ministerie van Economische Zaken en regionale partners zoals de Verenigde Maakindustrie Oost een economische missie ondernomen naar meerdere Chinese provincies. De deelnemers aan de missie waren vertegenwoordigers van het provinciale bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheid. Deze missie heeft geleid tot nauwe samenwerkingsbanden tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden. Provincie Overijssel zal in 2011 opnieuw een economische missie organiseren ten behoeve van het uitbreiden en versterken van bestaande en het aangaan van nieuwe contacten.

Onderwerp: MER-plicht; N 350 provinciale weg Holten (A1) - Wierden, wegvak Rijssen - Wierden, gedeelte Rijssen - Bussinkweg. Projectnummer P07012 Kenmerk: 2010/0086323

GS besluiten geen milieueffectrapportage (mer) op te laten stellen voor het project N 350 Rijssen - Wierden, gedeelte Rijssen - Bussinkweg.

Onderwerp: Beantwoording van 'Statenvragen inzake windturbines in Overijssel' Kenmerk: 2010/0103437

De CDA-Statenfractie Overijssel heeft Gedeputeerde Staten vragen gesteld over de stand van zaken in de ontwikkeling van windparken in Overijssel. De vragen gaan vooral over de manier waarop voldaan kan worden aan de doelstelling voor windenergie (tenminste 80 Megawatt in 2020), zoals is vastgesteld in de Omgevingsvisie. Gedeputeerde Staten zenden de CDA-Statenfractie een brief, waarin antwoord wordt gegeven op de vragen over de windparken. Provinciale Staten ontvangen een afschrift van de brief.

Onderwerp: Reactie toezichtsbrief
Kenmerk: 2010/0105849

BZK oordeelt positief over de kwaliteit van de begroting 2010 en de jaarrekening 2008. Ze ziet geen aanleiding om de zogenaamde repressieve toezichtsvorm, waarbij alleen achteraf wordt getoetst aan de gestelde normen te vervangen door de zwaardere zogenaamde preventieve toezichtsvorm, waarbij vooraf wordt getoetst. De door BZK gedane aanbevelingen ten aanzien van de onderbouwing van risico's in relatie tot het weerstandsvermogen en het actualiseren van het Treasurystatuut worden overgenomen.

Onderwerp: Wijzigen subsidieplafond subsidieprogramma 'Tankstations alternatieve brandstoffen 2009' Kenmerk: 2010/0105447

De provincie Overijssel stimuleert het rijden op aardgas en groen gas actief. Achterliggend doel is een betere luchtkwaliteit en een lagere uitstoot van het broeikasgas CO2. In de campagne 'stimuleren van rijden op aardgas en groen gas' stimuleert de provincie samen met gemeenten, dealers en aardgastankstationhouders dat in Overijssel meer auto's op aardgas of groen gas gaan rijden. Deze campagne kan alleen succesvol zijn als er voldoende tankstations zijn waar aardgas of groen gas kan worden getankt. Dankzij subsidie van de provincie kunnen in Zwolle, Wesepe, Staphorst, Goor, Heino en Hardenberg in 2010 en 2011 groen gas tankstations worden gerealiseerd. Hiermee komt het aantal aardgas en groen gas tankstations in Overijssel op 12. Er zijn nu al groen gas en aardgastankstations in Almelo, Enschede, Hengelo (2), Steenwijk en Zwolle.




Provincie Overijssel