Ingezonden persbericht


Embargo tot 30 juni 2010 20.00 uur.

Genomineerden voor Kunstenaar van het Jaar bekend

Een panel van circa 100 deskundigen heeft dit jaar 532 verschillende Nederlandse kunstenaars voorgedragen voor nominatie. Daarvan zijn de 90 kunstenaars met de meeste voordrachten, genomineerd. Van deze 90 genomineerde kunstenaars zijn er 18 nieuw of opnieuw genomineerd. Onder hen Philip Akkerman (zelfportretten) Jan Cremer (schilderijen), Joost Conijn (installasties), Ruud van Empel (fotografie) Michael Raedecker (schilderijen), Adriaan Rees (sculpturen) Lydia Schouten (video), Peter Struycken (monumentaal)en Reinoud van Vught (schilderijen). De grote verscheidenheid in de genomineerden is opvallend. Naast kunstenaars, die zich toeleggen op schilderen en beeldhouwen, bevinden zich onder de genomineerden, kunstenaars die zich uiten met fotografie, video, hout, installaties, sieraden en andere uitingsvormen. Na de nu afgeronde nominatieronde, start vandaag, 1 juli, de eerste publieksronde.

Publieksronde
Tijdens de eerste publieksronde van de verkiezing kan iedereen stemmen op de dit jaar genomineerde beeldend kunstenaars en op een zelf bepaalde kunstenaar. Naar verwachting worden er tijdens de verkiezing 50.000 à 45.000 stemmen uitgebracht.

De waarde van de verkiezing
De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg de grootste verkiezing op het terrein van kunst in ons land. De verkiezing vindt plaats in vier ronden, waarvan twee publieksronden en twee ronden waarbij een panel kunstkenners de uitslag bepaalt. Het panel bestaat uit circa 100 professioneel bij beeldende kunst betrokkenen, waaronder directeuren van kunstmusea, kunstrecensenten, kunsthistorici, docenten aan kunstacademies, kunsthandelaren, kunstverzamelaars en conservatoren. De verkiezing beleeft dit jaar de achtste editie. Elk jaar worden meer stemmen uitgebracht. Hierdoor geeft de uitslag een betrouwbaar beeld van de actuele waardering die beeldend kunstenaars in brede kring genieten. Op de eerste dag van de Kunstweek, dit jaar van 6 t/m 14 november, wordt de volledige Galerie van Hedendaagse Kunstenaars bekend gemaakt waarin 100 kunstenaars zijn opgenomen in de volgorde van het aantal stemmen dat zij krijgen.

Drie prijzen
De verkiezing leidt tot drie prijswinnaars. Naast de Kunstenaar van het Jaar 2011, worden het Talent van het Jaar 2011 en de Briljanten Kunstenaar van het Jaar 2011 gekozen. Kunstenaar van het Jaar is de kunstenaar die dit jaar de meeste stemmen krijgt. Talent van het Jaar is de kunstenaar die jonger is dan 35 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. De eretitel Briljanten Kunstenaar gaat naar de kunstenaar die ouder is dan 65 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. Dit jaar is Ans Markus Kunstenaar van Jaar. In 2009 werd Henk Helmantel tot Kunstenaar van het Jaar gekozen.

Stemmen kan onder meer via de website https://www.kunstweek.nl/stemmen.asp.




Ingezonden persbericht