Gemeente Alkmaar


Gemeenten Noord-Holland Noord houden veel jongeren aan het werk

Actieplan Jeugdwerkgelegenheid is groot succes

Gemeente Alkmaar heeft samen met de 26 gemeenten in Noord-Holland Noord een fors aantal jongeren op een baan, leerwerkbaan of stage geplaatst. In 2010 zijn 1540 jongeren geplaatst. Dit is een stijging van 25% ten opzichte van vorig jaar.

Een belangrijk onderdeel van het Actieplan is het convenant met Talent voor Techniek. Ruim 600 jongeren zijn voor de technische sector behouden, door hen een leerwerkbaan of stage/ werkervaringsplaats in de regio Noord-Holland Noord aan te bieden. Dit gebeurt samen met de regionale bedrijfsscholen Espeq, SPG, Tetrix en Installatiewerk.

Rian van Dam, wethouder Economische Zaken en Werkgelegenheid: "We willen jongeren opleiden voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Én hoog opgeleide jongeren vasthouden in deze regio. Om dat te bereiken sluiten we de komende periode vitale coalities met onderwijs, werkgevers en gemeenten. Want alleen als we aan de onderkant en bovenkant onze arbeidsmarkt kunnen versterken, zijn we klaar voor de toekomst en kunnen we onze economische kracht bestendigen en versterken."

Het Actieplan Jeugdwerkgelegenheid (AJW) biedt de mogelijkheid om meer jongeren aan het werk te helpen. Dit zijn middelen voor de hele regio. De gemeente Alkmaar heeft ook een extra investeringsagenda opgesteld waarmee nog meer jongeren aan het werken en leren worden gehouden en tegelijkertijd de stad mooier wordt. Jongeren zonder baan worden bijvoorbeeld ingezet op maatschappelijke projecten. Een recent voorbeeld is het opknappen van het schoolplein Bello waarbij jongeren zijn geplaatst op een leerwerkervaringsplaats. Binnenkort wordt ook het opbaarhuisje in Bergen en het fort in Den Helder aangepakt.

Actieplan Jeugdwerkgelegenheid

Met het Actieplan Jeugdwerkgelegenheid wordt getracht zoveel mogelijk jongeren te behouden voor de regionale arbeidsmarkt en hen op te leiden voor de huidige en toekomstige personeelsvraag van werkgevers in de regio. De activiteiten hebben betrekking op het langer op school houden van jongeren, het 'matchen' van jongeren naar openstaande vacatures van bedrijven en het zorgen voor extra leerwerkbanen en stages om jongeren werkervaring op te laten doen. Daarnaast is er extra aandacht voor kwetsbare jongeren. Voor de uitvoering van de activiteiten is door het Rijk en door Brussel tot 2010 voorlopig 4 miljoen euro beschikbaar gesteld en alle regionale partners maken ook extra budget vrij.

De doelstelling van het AJW is om tot en met 2011 1700 jongeren extra aan een baan, leerwerkbedrijf of stage te helpen. Wethouder Rian van Dam van de gemeente Alkmaar heeft hiervoor namens de regio een convenant met de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ondertekend.